emg home
RSS

Tema:   Obrazovanje

SANU i univerziteti traže ministarstvo za nauku

14. maj 2012. | broj komentara 0

Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradskog i Novosadskog Univerziteta zatražili da u budućoj vladi bude posebno ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, kako bi Srbija postala društvo bazirano na znanju.

Sindikat: Strategija obrazovanja spisak lepih želja

10. april 2012. | broj komentara 0

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. spisak lepih želja, a za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Sindikat Nezavisnost: Strategija obrazovanja nerealna

29. mart 2012. | broj komentara 0

Predsednik granskog prosvetnog sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović ocenio je danas da je predložena strategija obrazovanja u Srbiji do 2020. godine nerealna i da taj dokument, zapravo, "priprema mladi, visoko obrazovani kadar za odlazak iz zemlje".

Megatrend poklanja godinu studija

29. mart 2012. | broj komentara 0

Svi brucoši koji upišu neki od fakulteta Univerziteta Megatrend imaće ove godine besplatno studiranje, najavio rektor Mića Jovanović.

Obradović: Sve više romskih đaka

26. mart 2012. | broj komentara 0

Broj romske dece u osnovnim i srednjim školama u Srbiji raste iz godine u godinu, a sve je više i romskih studenata, izjavio ministar za prosvetu Žarko Obradović.

Upis đaka prvaka počinje od 2. aprila

25. mart 2012. | broj komentara 0

Upis đaka prvaka u osnovnim školama u Srbiji počeće 2. aprila i trajaće do početka naredne školske godine, 1. septembra, najavljeno je iz Ministarstva prosvete i nauke.

Otvoren Sajam obrazovanja

8. mart 2012. | broj komentara 0

U Beogradu otvoren Sajam obrazovanja, a na manifestaciji koja traje do 10. marta više od 80 izlagača iz 17 zemalja predstavlja programe studiranja i stipendiranja.

Obradović: Uvesti obavezno srednjoškolsko obrazovanje

2. mart 2012. | broj komentara 0

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas u Novom Sadu da je potrebno promeniti Ustav Srbije kako bi se uvelo obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

Predstavljena strategija obrazovanja Srbije

1. mart 2012. | broj komentara 0

Cilj strategije obrazovanja Srbije, koju bi Vlada trebalo da usvoji tokom aprila, je da do 2020. godine bude između 35 i 40 odsto visokoobrazovanog kadra, kao i da srednje obrazovanje postane obavezno.

Vlada: Bez nastave sledeće nedelje

9. februar 2012. | broj komentara 0

Osnovne i srednje škole u Srbiji nće raditi cele sledeće nedelje, a o neradnim danima naredne nedelje Vlada danas nije raspravljala, izjavio je danas direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Predloženo produženje raspusta do 17. februara

8. februar 2012. | broj komentara 0

Vlada Srbije preporučila je Ministarstvu prosvete i nauke da do 17. februara obustavi rad u svim obrazovnim ustanovama, i predložila nove mere racionalizacije potrošnje struje i energenata u uslovima ekstremno niskih temperatura.

Povećao se broj nastavnika, a đaka sve manje

8. februar 2012. | broj komentara 0

U Srbiji je 2010. godine bilo oko 108.000 osnovaca manje nego 2002. godine, dok se broj nastavnika u istom periodu povećao za 16,36 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ministarstvo: Obustava nastave u svim školama

6. februar 2012. | broj komentara 0

Ministarsvo prosvete i nauke naredilo je danas svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji da prekinu nastavu zbog vanredne situacije izazvane izuzetno lošim vremenskim prilikama.

Srednje obrazovanje ne postaje obavezno

1. februar 2012. | broj komentara 0

Za učenika koji bude polagao popravni ispit, škola će biti obavezna da organizuje pripremni rad i to najmanje 10 odsto časova, od ukupnog godišnjeg fonda časova iz tog predmeta, predviđeno je novim Vladinim predlogom zakona o srednjem obrazovanju.

Sindikat obrazovanja sutra odlučuje o mogućem štrajku

27. decembar 2011. | broj komentara 0

Sindikat obrazovanja Srbije razmatraće na sutrašnjoj sednici Republičkog odbora mogućnost stupanja u štrajk na početku drugog polugodišta, zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada.

Obradović: Nije tačno da država ne vodi računa o talentima

14. decembar 2011. | broj komentara 0

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izjavio je jutros da nije tačno da država ne vodi računa o mladim talentima.

Skup: Suzbiti sivu ekonomiju i obučiti kadrove

12. decembar 2011. | broj komentara 0

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće povećati zaposlenost već će to učiniti sistemske mere koje podrazumevaju suzbijanje sive ekonomije i obuku kadrova potrebnih tržištu, ocenjeno je danas u Beogradu na forumu o krizi i zapošljavanju.

Tadić: Znanje ključno za razvoj

7. decembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je uvek potrebno više investiranja u obrazovanje, jer je znanje jedan od glavnih faktora razvoja društva.

Jubilarne nagrade prosvetnim radnicima do kraja godine

24. novembar 2011. | broj komentara 0

Jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu prosvetnim radnicima u Srbiji biće isplaćene do kraja godine, a 28. novembra počinje isplata u Beogradu, izjavio je danas direktor valdine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Prosvetari prete štrajkom

23. novembar 2011. | broj komentara 0

Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" najavio je danas mogućnost da drugo polugodište ne počne jer s Vladom nisu postignuti dogovori o platama i koeficijentima.

Obradović: Sve obaveze će biti ispunjene

21. novembar 2011. | broj komentara 0

Obaveza da se zaposlenima u prosveti isplate zaostale jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu biće izvršena, ali se iz tehničkih razloga ne zna precizno kada, izjavio je danas ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović.

Đelić: Kandidaturom do novih fondova za razvoj obrazovanja

14. novembar 2011. | broj komentara 0

Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Srbiji će biti dostupni novi fondovi za razvoj obrazovanja, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Na Filozofskom fakultetu nastava od danas redovna

11. novembar 2011. | broj komentara 0

Nastava na Filozofskom fakultetu u Beogradu od danas je redovna, nakon tronedeljne blokade koju je organizovao studentski Plenum, rečeno je u upravi tog fakulteta.

Student udario predstavnika Rektorata

9. novembar 2011. | broj komentara 1

Jedan od studenata, učesnika protesta koji su u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, danas je udario u glavu predstavnika za javnost Univerziteta Marijana Nikolića.

U školu u Banji Koviljači došla 43 učenika

9. novembar 2011. | broj komentara 0

Na nastavu u Osnovnoj školi "Vera Blagojević" u Banji Koviljači danas su došla svega 43 učenika - pre podne 29, a popodne 14.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.