emg home

RSS

Sindikat: Strategija obrazovanja spisak lepih želja

10. april 2012. | 12:35

Izvor: Beta

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović ocenio da je predlog strategije razvoja obrazovanja do 2020. spisak lepih želja, a za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava.

Predlog da se izdvajanje za obrazovanje sa sadašnjih 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda poveća na šest procenata je dobar, ali u ovom trenutku teško izvodiv, rekao je Pavlović. Prema njegovim rečima, procene rasta BDP-a u ovoj godini korigovane su sa 1,5 odsto na 0,5 odsto, ali je pitanje da li će tog rasta uopšte biti.

Pavlović je najavio da će njegov sindikat Nacionalnom prosvetnom savetu uputiti i predloge za izmenu Strategije o kojoj traje javna rasprava, a da će jedan od predlog biti da ulaganje u obrazovanje poraste na 5,3 odsto.

On je rekao i da je predlog da sve škole rade u jednoj smeni dobar, ali takođe teško ostvariv, pošto trenutno 10 odsto škola u Srbiji radi samo u jednoj u smeni, a ima i onih u kojima se nastava održava u tri smene.

Pavlović smatra da je nerealan i cilj Stratgije da do 2020. godine 50 odsto đaka upisuje gimnazije, s obzirom na to da u Srbiji trenutno ima 530 srednjih škola, od kojih 115 gimanzija.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Branislav Živanović smatra da srpska privreda neće moći da apsorbuje predviđen rast visokoobrazovanog kadra u Srbiji, pa će zbog toga mladi obrazovani ljudi češće napuštati Srbiju. "Stvaraćemo kadar za izvoz, pošto ekonomski parametri i razvoj privrede nisu uzeti u obzir", rekao je Živanović.

On je podsetio da strategija predviđa veće upisne kvota na tehničkim i matematičkim fakultetima i upitao kako će studenti biti stimulisani da u većem broju upisuju te fakultete.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Obrazovanje, Sindikati

Ličnosti: Branislav Pavlović, Branislav Živanović

Institucije: Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost, Sindikat obrazovanja Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

09. april - 15. april 2012.

>>

Povezani naslovi