emg home
RSS

Tema:   Porezi

Vlahović: Neophodni štednja i reforma javnog sektora

31. maj 2012. | broj komentara 1

Zamrzavanje plata u javnom sektoru i povećanje poreza na dodatu vrednost su među hitnim kratkoročnim merama koje bi trebalo da sprovede buduća vlada, izjavio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Poreska uprava: Banke možda strahuju od gubitka prihoda

10. april 2012. | broj komentara 0

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević ocenio da je gubitak prihoda moguć motiv za protivljenje banaka da od 1. jula budu uključene u sistem kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade.

Vlada Vojvodine se ogradila od stavova svog sekretara

29. mart 2012. | broj komentara 0

Vlada Vojvodine ogradila se od stavova sekretara Vojvodine za finansije Jovice Đukića, koji se zalaže za progresivno oporezivanje oni koji više zarađuju.

Cvetković: Za razvoj malog biznisa 300 miliona evra

21. mart 2012. | broj komentara 0

Vlada Srbije do sada kroz međunarodne finansijske institucije i podršku vlada drugih zemalja obezbedila više od 300 miliona evra izuzetno povoljnih kreditnih linija namenjenih isključivo malim i srednjim preduzećima, izjavio premijer Mirko Cvetković.

Premijer: Uskoro mere za podsticanje zapošljavanja

18. mart 2012. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković rekao da će Vlada uskoro predstaviti javnosti niz mera koje bi trebalo da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i zapošljavaju veći broj radnika.

Informacije o dugovanjima za porez i preko telefona

15. mart 2012. | broj komentara 0

Poreska uprava Srbije omogućila građanima i firmama da odmah dobiju informacije o svojim dugovanjima za porez preko Kontakt-centra te uprave. 

Blic: MMF predlaže Srbiji veći PDV i duži radni vek

18. februar 2012. | broj komentara 0

Međunarodni monetarni fond predložio je Srbiji povećanje poreza na dodatu vrednost, smanjenje subvencija i mase plata koje se isplaćuju iz budžeta i podizanje starosne granice za odlazak u penziju, piše Blic.

Naplata poreza u januaru 9,7 odsto veća od plana

1. februar 2012. | broj komentara 0

Poreska uprava u januaru naplatila 52,4 milijardi dinara poreza, 9,7 odsto više od planiranog, izjavio direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević. 

Obama za obnovu privrede i veće poreze za bogate

25. januar 2012. | broj komentara 0

Predsednik SAD Barak Obama založio se za održivu obnovu privrede SAD, uključujući jačanje izvoza i povratak proizvodnih delatnosti iz inostranstva i za veće oporezivanje bogatih i jačanje srednje klase.

Građanka će tužiti Poresku upravu

20. januar 2012. | broj komentara 0

Valjevka Vesna Lukić najavila tužbe protiv Poreske uprave zbog toga što se našla na spisku poreskih dužnika. Na objavljenom spisku dužnika, Vesna Lukić je na 40. mestu fizičkih lica s više od 21 milion dinara duga.

Radosavljević: Nije bilo pritisaka na Poresku upravu

12. januar 2012. | broj komentara 0

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio da nije bilo pritisaka na tu istituciju da ne bude objavljeno ime nekog poreskog dužnika i dodao da ta uprava nema obavezu da saopšti imena svih poreskih dužnika.

Najveći poreski dužnici duguju više od 220 milijardi

8. januar 2012. | broj komentara 1

Poreska uprava objavila spisak preduzeća, privrednika i fizičkih lica koji su najveći poreski dužnici, koji državi duguju više od 220 milijardi dinara, na www.poreskauprava.gov.rs.  

Cvetković: Apsolutna većina poreskih dužnika privatnici

28. decembar 2011. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković izjavio danas da je 95 odsto poreskih dužnika iz privatnog sektora i da će izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji biti omogućeno da podaci o poreskim dužnicima budu javni.

UPS traži ukidanje takse na gradsko građevinsko zemljište

28. decembar 2011. | broj komentara 0

Unija poslodavaca Srbije najavila da će, u okviru Socio-ekonomskog saveta, pokrenuti inicijativu za ukidanje takse na gradsko građevinsko zemljište, s ciljem da se rastereti privreda i smanje izdaci koje svakog meseca imaju građani.

Prihodi od poreza 2011. veći od 600 milijardi dinara

22. decembar 2011. | broj komentara 0

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je danas da će poreski i neporeski prihodi u budžetu Srbije ove godine premašiti 600 milijardi dinara.

Đelić: U krizi porezi neće biti menjani

3. novembar 2011. | broj komentara 0

Poreska politika u Srbiji biće predvidiva, a poreske stope u vreme brize neće biti menjane, izjavio danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Nikezić: Delta će platiti porez za prodaju Maksija

27. oktobar 2011. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić negirao je danas informacije da kompanija Delta neće morati da plati porez u Srbiji na transakciju kojom je Delta maksi prodat belgijskoj Delez grupi.

Potrebna kontrola da li je poslodavac isplatio doprinose

26. oktobar 2011. | broj komentara 0

Poreska uprava pokrenula inicijativu da se prilikom isplate neto zarade u poslovnim bankama obavlja i kontrola da li je poslodavac isplatio doprinose na zarade, izjavila pomoćnica direktora Poreske uprave Rada Kostić.

UPS traži da Vlada poštuje Socijani sporazum i zakone

21. oktobar 2011. | broj komentara 0

Unija poslodavaca Srbije saopštila da Ministarstvo za finansije krši zakone i Socijani sporazum time što naplaćuje poreze i doprinose na zarade preduzetnicama na porodiljskom odsustvu.

Porez na imovinu neće se povećati 2012.

18. oktobar 2011. | broj komentara 0

 Porez na imovinu za 2012. ne može biti veći od poreza koji su građani i preduzetnici platili u ovoj godini, utvrđeno izmenama Zakona o porezu na imovinu koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Sledeće godine porez kao ove

17. oktobar 2011. | broj komentara 0

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu koje je predložila Vlada porez na imovinu za 2012. ne može biti veći od poreza koji su građani i preduzetnici platili u 2011.

UPS: Bojkot uplate PDV-a ako država ne reši probleme

30. septembar 2011. | broj komentara 0

Plaćanje poreza na dodatu vrednost unapred je zatvorilo više od 13.000 firmi od 2008, upozorila Unija poslodavaca Srbije.

Ćirić: Makroekonomska situacija prilično stabilna

28. septembar 2011. | broj komentara 0

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio da Srbija vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku i da je makroekonomska situacija prilično stabilna.

Šutanovac: Treba nam nova poreska politika

6. septembar 2011. | broj komentara 1

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio da će ta stranka u izbornu kampanju morati da ide s novim predlozima o poreskoj politici i unapređenjima u oblasti poljoprivrede i energetike.

Privrednici traže poresku reformu

1. septembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenio da neophodno smanjenje poreza na zarade, ali da je nerealno očekivati da to bude sprovedeno u mandatu sadašnje vlade.

Analize

Porezi

Ko nas šiša?

22. oktobar 2008 u 09:31

„Šiša me ko stigne“, dosetkom je odgovorio jedan privrednik na pitanje kome sve i koliko mora plaćati da bi njegova firma poslovala. Dažbine koje se na ime raznih poreza i taksi plaćaju državi obično se uzimaju zdravo za gotovo. Pošto su zakonom propisane, ko ih ne poštuje, ne može “na belo” ni da posluje. Zato što su u Srbiji mnogo skuplje nego u zemljama okruženja, slovo zakona je slepo. S druge strane, bankarske provizije nisu zacrtane, ali su neretko zelenaške

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.