emg home

RSS

Obama za obnovu privrede i veće poreze za bogate

25. januar 2012. | 12:08

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Predsednik SAD Barak Obama založio se za održivu obnovu privrede SAD, uključujući jačanje izvoza i povratak proizvodnih delatnosti iz inostranstva i za veće oporezivanje bogatih i jačanje srednje klase.

U noćašnjem godišnjem govoru o stanju nacije pred Kongresom, Obama je najavio promene u privrednom i poreskom sistemu, kojima će biti uvedeni veći porezi onima s najvišim zaradama, a poreske olakšice firmama koje otvaraju radna mesta u SAD i poboljšanje obuke i obrazovanja radnika.

Obama je predložio uvođenje poreske stope od najmanje 30 odsto za one koji zarađuju više od milion dolara godišnje i ukazao na to da porezi ne smeju da rastu za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara, što je 98 odsto Amerikanaca. Obamino zalaganje za porez od 30 odsto za milionere podudarilo se sa objavljivanjem poreske prijave njegovog mogućeg republikanskog protivkandidata Mita Romnija, koji je na 22 miliona dolara prihoda u 2010. platio oko 14 odsto poreza.

Predsednik je kao prioritet istakao sprečavanje rasta poreza na plate za 160 miliona zaposlenih Amerikanaca i pozvao Kongres da im hitno produži važenje olakšica.

Ocenjujući da je stanje nacije takvo da postaje jača, Obama je istakao da se privreda SAD oporavlja i da je u poslednja 22 meseca stvoreno više od tri miliona radnih mesta. Obama je kazao da su stvoreni uslovi da se proizvodna radna mesta vrate u SAD i zato je poručio poslovnim ljudima da se zapitaju šta mogu da učine da vrate radna mesta u proizvodnji u zemlju, obećavši im velike podsticaje i olakšice. "Vreme je da se prestane nagrađivanje firmi koje sele radna mesta u inostranstvo i počne nagrađivanje onih koji zapošljavaju ovde", rekao je Obama.

On je najavio i program za obuku dva miliona Amerikanaca, a savezne države pozvao da školama obezbede sredstva da zadrže dobre učitelje, ali i učenike do mature ili do 18. godine kako bi se zaustavilo učestalo napuštanje srednjih škola.

Obama se takođe založio za davanje državljanstva imigrantima koji studiraju ili su u vojsci, u odsustvu sveobuhvatne reforme imigracione politike.

Obama je ponovio odlučnost SAD da spreče Iran da se domogne nuklearnog oružja i poručio režimu u Siriji da ne može da zaustavi prodemokratske promene, prenose mediji.

Obama je istakao značaj talasa prodemokratskih promena na Bliskom istoku i u severnoj Africi, ističući kao primer svrgavanje Moamera el Gadafija u Libiji, kao jednog od najdugovečnijih svetskih diktatora koji je nosio i odgovornost za ubistva Amerikanaca. SAD imaju veliku ulogu u tim promenama, rekao je Obama i najavio dalju podršku SAD vrednostima za koje se zalažu ljudi u regionu, podršku ljudskim pravima i zaštiti dostojanstva i suprotstavljanju zastrašivanju i nasilju.

Obama je istakao i završetak rata u Iraku 2011. i povlačenje snaga SAD, najavio povlačenje 23.000 vojnika SAD iz Avganistana do kraja leta i nastavak prenosa ovlašćenja na avganistanske snage bezbednosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Porezi, Zapošljavanje, Ekonomska kriza

Lokacija: SAD

Ličnosti: Barak Obama


Unesite tekst komentara:

<<

26. mart - 01. april 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01