emg home

RSS

Premijer: Uskoro mere za podsticanje zapošljavanja

18. mart 2012. | 11:13

Izvor: "Večernje novosti"

Premijer Mirko Cvetković rekao da će Vlada uskoro predstaviti javnosti niz mera koje bi trebalo da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i zapošljavaju veći broj radnika.

"Odluka Vlade da svima koji otvaraju pogone i radna mesta bude omogućeno da po ceni manjoj od tržišne ili besplatno bude ustupljeno zemljište, samo je jedna u nizu mera koje će uskoro biti predstavljene javnosti, a trebalo bi da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i da zapošljavaju veći broj radnika", rekao je Cvetković za Večernje novosti.

Cvetković je kazao da je Vlada od 2008, preko međunarodnih finansijskih institucija i uz podršku vlada drugih zemalja, obezbedila više od 300 miliona evra povoljnih kreditnih linija za sektor malih i srednjih preduzeća. On je podsetio da je Vlada usvojila Predlog zakona o razvojnoj banci koja će imati posebno odeljenje za sektor malih i srednjih preduzeća. "Osnivanjem Razvojne banke ukida se Fond za razvoj, a samim tim i start-ap kreditiranja, na koja su mali privrednici imali velike primedbe", kazao je Cvetković.

Upitan zašto Vlada nije ispunila zahteve malih privrednika za smanjenje poreza na zarade koje bi doprinelo povećanju plata, Cvetković je rekao da problem nije u visini poreza i doprinosa koji su, kako je naveo, ispod evropskog proseka. "Vlada je za novozaposlene do 30 godina i preko 45 godina starosti ukinula plaćanje doprinosa u trajanju od godinu dana, ali ova mera nije dovela do povećanja broja zaposlenih. To pokazuje da problem nije u visini poreza i doprinosa", kazao je Cvetković.

On je dodao da je novim modelom ekonomskog rasta, usvojenog na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića, predviđena reforma poreskog sistema kojim će dodatno biti smanjeno opterećenje na zarade i poboljšati konkurentnost srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu.

Cvetković je rekao da je u poslednje četiri godine porastao broj novih preduzetničkih radnji i privrednih društava i ocenio da nije realno očekivati da se promeni trend smanjenja broja zanatskih radnji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17