emg home

RSS

Šest žrtava požara u diskoteci

01. april 2012. | 11:04 19:23

Izvor: Beta, Emg.rs, B92

Grad: Novi Sad

Šest osoba poginulo noćas u diskoteci Kontrast u Novom Sadu. Požar izbio oko 2.20 u diskoteci sa oko 350 ljudi. Povređene četiri osobe. Uhapšeni vlasnici diskoteke, u Novom Sadu trodnevna žalost.  

Poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26)
iz Futoga, državljanin BiH s prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Četiri osobe su povređene.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je danas da je očigledno da diskoteka nije ispunjavala protivpožarne standarde i da je jasno da postoji odgovornost vlasnika. "Postoji odgovornost vlasnika u ovom momentu, to je jasno, ali čak i da su sve mere bile ispunjene ako primite 350 dece u objekat koji najverovatnije ne ispunjava uslove za tako veliki broj ljudi, snosite rizik i mislim da za ovo neko mora da odgovora", rekao je Marić za B92.

On je rekao da je dojava o požaru kasnila najmanje 15 minuta, da su vatrogasci stigli za četiri minuta, ali da su tada mladići i devojke već bili mrtvi.

Marić je kazao da je u diskoteci u tom trenutku bilo oko 350 ljudi i da je prava sreća da u stampedu nije bilo više stradalih.

On je naveo da je nadzor na objektu bio urađen i da je izricana prekšajna kazna zbog neispunjenja mera zaštite od požara, ali da je to samo papirologija. "Ponavljam, ako primite 350 deca u objekat koji najverovatnije ne
ispunjava uslove za tako veliki broj ljudi, pravite veliki rizik", rekao je Marić.

Vlasnik diskoteke i zakupci tog lokala uhapšeni su u okviru istrage, saopštila je policija. Oni se terete da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara i tako počinili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić je izjavio da su se stradali najverovatnije ugušili od dima.

Vršilac dužnosti načelnika Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić rekao je novinarima da su stradali bili zaglavljeni u toaletu. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je na mestu nesreće izjavio da će biti proglašen dan žalosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je žaljenje zbog nesreće, a izraze saučešća uputili su premijer Srbije Mirko Cvetković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, premijer Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Gradsko veće Novog Sada proglasilo je trodnevnu žalost, za ponedeljak, utorak i sredu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi