emg home

RSS

Nikezić: Delta će platiti porez za prodaju Maksija

27. oktobar 2011. | 08:27 16:55

Izvor: Danas

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić negirao je danas informacije da kompanija Delta neće morati da plati porez u Srbiji na transakciju kojom je Delta maksi prodat belgijskoj Delez grupi.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije, Nikezić je rekao da će Delta platiti sve obaveze u roku i da je ta procedura u toku.

Poreska uprava Srbije saopštila je danas da će porez na dobit od prodaje trgovinskog lanca Delta maksi biti plaćen u Srbiji.

Kako se ističe u saopštenju, pogrešno tumačenje odgovora Poreske uprave na pitanje novinara o prodaji Delta maksija dovelo je do netačnog zaključka da se porez na kapitalnu dobit ostvarenu prodajom te kompanije neće platiti u Srbiji.

Transakcije koje su navedene u odgovoru Poreske uprave odnose se na promene osnivača sa stranog na domaće pravno lice i dovele su do toga da prodavac Maksija postane domaća firma koja je poreski obveznik Republike Srbije.

Prema tome, prodavac Delta maksija je dužan da najkasnije do 10. marta 2012. godine podnese poresku prijavu i plati porez, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

List danas objavio je da Miroslav Mišković neće Srbiji platiti porez na transakciju kojom je svoje udele u privrednom društvu Delta Maxi prodao belgijskom Delhaizeu.

Prema pisanju lista, u Poreskoj upravi Srbije navode da je Mišković poreza oslobođen po osnovu Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je Srbija zaključila s Kiprom 1986. "U privrednom društvu Delta Maxi ove godine su izvršene statusne promene odvajanja uz osnivanje, praćene promenom osnivača, za koje su blagovremeno podnete i odgovarajuće poreske prijave, po osnovu kojih su podnosioci, shodno odredbama važećeg Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, oslobođeni plaćanja poreza. Poreska uprava očekuje prijem poreskih prijava najavljenog prometa navedenog privrednog društva, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni", navodi se u dopisu Uprave.

Prema saznanjima Danasa poslednja rečenica iz saopštenja Poreske uprave zasniva se na postojanju novog privrednog društva koje je Mišković osnovao u Beogradu 18. juna 2011, Delta Capital. Ono je u stopostotnom vlasništvu firme Astatine Holdings Limited sa Kipra. Osnivački ulog u Delta kapitalu zasniva se na 500 evra novčanog kapitala i na nenovčanom delu od 250.963.000 evra koji čini pravo svojine na 82,2 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta Maxi.

Prema pisanju lista, poreznici veruju da će porez biti plaćen na najavljen promet tog društva. Zasad u zabeleškama, koje uz to društvo idu, Agencija za privredne registre nije upisala nikakve promene.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, građani Srbije plaćaju porez na kapitalni dobitak od 20 odsto. Kapitalni dobitak predstavlja i razliku između prodajne cene prava, udela, odnosno hartija od vrednosti i njihove nabavne cene. "Obveznik koji je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti pre prodaje držao u svom portfelju pre 24. januara 1994. ne ostvaruje kapitalni dobitak njihovom prodajom", navodi se u Zakonu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Preuzimanja i spajanja, Porezi

Ličnosti: Miroslav Mišković

Institucije: Poreska uprava Srbije

Kompanije: Delta Maxi, Delhaize, Delta Capital, Astatine Holdings Limited


Unesite tekst komentara:

<<

02. januar - 08. januar 2012.

>>
PON
02UTO
03SRE
04ČET
05PET
06SUB
07NED
08

Povezani naslovi