emg home

RSS

Vlahović: Neophodni štednja i reforma javnog sektora

31. maj 2012. | 13:27

Izvor: Tanjug

Grad: Aranđelovac

Zamrzavanje plata u javnom sektoru i povećanje poreza na dodatu vrednost su među hitnim kratkoročnim merama koje bi trebalo da sprovede buduća vlada, izjavio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

To je, uz poboljšanje uslova za investicije i reformu javnog sektora, jedino rešenje za Srbiju ako ne želi drastično smanjenje javnih rashoda i rast socijalnih napetosti, rekao je Vlahović otvarajući Prvi samit finansijskih direktora u Srbiji u Aranđelovcu.

On je istakao da u slučaju se nastavi povećanje budžetskog deficita i javnog duga neće biti načina da se izbegnu drastične mere fiskalne štednje. Vlahović je upozorio da je samo u prvom kvartalu budžetski deficit Srbije dostigao skoro 50 milijardi dinara, a da će, ako se njegovo povećavanje nastavi istim tempom, do kraja godine dostići 200 milijardi dinara, 50 milijardi više od plana.

On je ukazao i na alarmantan rast platnobilansnog deficita, 52 odsto u prvom tromesečju ove u odnosu na isti period prošle godine.

Srbija odlaganje reformi plaća rastom javnog duga, niskom ekonomskom aktivnošću, izuzetno visokom spoljnom neravnotežom, odnosno visokim spoljnotrgovinskim i platnobilansnim deficitom, rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Deficit, Porezi, Javna potrošnja

Ličnosti: Aleksandar Vlahović


Unesite tekst komentara:

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>

Povezani naslovi