emg home

RSS

Đogović: Marketinška priča Vlade

05. april 2012. | 14:25

Izvor: Beta

Saradnik Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović ocenio da su ukidanje PDV na opremu i hranu za bebe i Vladine mere štednje marketinška priča u predizbornoj kampanji. 

Da je imala ozbiljnu nameru da nešto uradi u vezi s uštedama, Vlada je to mogla već u januaru, kad joj je Međunarodni monetarni fond dao "žuti karton" i predlagao da smanji javnu potrošnju, rekao je on na konferenciji za novinare.

Đogović je podstio da je tada Misija MMF-a upozorila da je budžetski deficit veći od planiranog, da će deficit javnog duga biti iznad projektovanih 45 odsto BDP-a i da će rast BDP-a biti manji od projektovanog.

Prema rečima saradnika beogradskog IZIT-a, nova vlada će morati da uđe u aranžman s MMF-om koji će biti oštriji nego što je bio aranžman na početku mandata sadašnje vlade. "Taj aranžman će biti mnogo zahtevniji jer će se tražiti otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, a očekujem da će biti podignuta granica za odlazak u penziju, uz mogućnost da dođe do zamrzavanja penzija", rekao je Đogović.

On je ocenio da je paradoksalno da su u februaru, u vreme kad su svi ekonomski pokazatelji bili negativni, prosečne zarade realno porasle 8,3 odsto, ističući da se to desilo pre svega zbog rasta plata u javnom sektoru.

Cena za izlazak iz vira grčkog scenarija, kako je istakao, biće visoka ako se odmah ne napravi zaokret, odnosno smanji prevelika javna potrošnja, ne transformiše javni sektor i javna preduzeća i ne poprave proizvodne i izvozne performanse privrede.

Đogović je ocenio da se privid makroekonomske stabilnosti održava trošenjem deviznih rezervi Narodne banke Srbije na otplaćivanje galopirajućeg zaduživanja države i održanje kursa dinara. Ukupne devizne rezerve su krajem februara manje od 11,9 milijardi evra i 3,5 odsto manje nego u januaru, a 7,3 odsto nego na kraju decembra 2011, rekao je on, istučući da su smanjene prevashodno zbog trošenja deviznih rezervi centralne banke.

On je precizirao da je NBS u februaru za otplatu duga po osnovu emitovanja državnih hartija od vrednosti iz deviznih rezervi isplatio 204,2 miliona evra, a 188,5 miliona dinara za intervencije na međubankarskom tržištu deviza kako bi smirio kurs.

Đogović je rekao da bi kurs dinara na vrlo kratak rok, odnosno dok traje izborna kampanja, moglo stabilizovati oslobađanje dela deviza iz obaveznih deviznih rezervi, ali je istakao da to neće delovati na duži period.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: PDV, Kurs, Javna potrošnja, Penzije, Aranžman sa MMF-om

Ličnosti: Saša Đogović


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi