emg home
RSS

Tema:   Makroekonomska politika

PKS priprema novi okvir makroekonomske politike

4. januar 2012. | broj komentara 0

Privredna komora Srbije će u junu predložiti novi okvir makroekonomske politike od 2012. do 2016. godine, namenjen novoj vladi, najavila je potpredsednica PKS Vidosava Džagić.

Smanjenje projekcije ekonomskog rasta i izvoza

22. novembar 2011. | broj komentara 1

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas novu projekciju makroekonomskih projekcija za 2012. godinu kojom su predviđeni manji ekonomski rast i izvoz.

Projekcija osnovnih makroekonomskih pokazatelja za 2012.

23. septembar 2011. | broj komentara 0

Plate u javnom sektoru i penzije trebalo bi da u aprilu sledeće godine budu povećane za četiri odsto, a u oktobru za 0,8 odsto, pokazale su preliminarne projekcije makroekonomskih pokazatelja, koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Počeli sastanci s MMF-om

18. maj 2011. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković razgovarao je danas s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Albert Jeger, i upoznao je sa ekonomskom situacijom u zemlji, saopšteno je iz Vlade posle razgovora.

Pad ekonomske aktivnosti u četvrtom kvartalu 2010.

1. februar 2011. | broj komentara 0

Posle značajnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem tromesečju, aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na pad ekonomske aktivnosti u četvrtom tromesečju 2010. godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Šoškić: Srbija nema mnogo izbora

13. maj 2010. | broj komentara 1

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS) i kandidat za novog guvernera Dejan Šoškić izjavio je večeras, na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu da Srbija nema mnogo izbora i da mora da "igra na kartu" makroekonomske stabilnosti, ali ne sme da se

Jelašić: Srbija vodi odgovornu makroekonomsku politiku

11. mart 2010. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas Srbija vodi odgovornu i transparentnu makroekonomsku politiku zahvaljujući aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Jelašić: Teško ispuniti uslove MMF-a o deficitu (VIDEO)

10. jun 2009. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je kako je već sad izvesno da će biti jako teško ispuniti kriterijum MMF-a koji je dogovoren u vezi sa konsolidovanim fiskalnim deficitom za prvu polovinu ove godine.

Stojkov: Srbiju organizovati u šest makroekonomskih celina

15. maj 2009. | broj komentara 0

Direktor Agencije za prostorno planiranje Borislav Stojkov izjavio je danas da Srbija treba da bude organizovana statistički i planski u šest makroekonomskih celina.

D. Dragutinović: Od jula moguće povećanje PDV-a

27. april 2009. | broj komentara 0

Ministarka finansija Diana Dragutinović potvrdila je danas za Emportal da je već od jula moguće povećanje poreza na dodatu vrednost ( PDV) u Srbiji. „To je krajnja mera, a takva odluka na snagu može stupiti tek od jula, kada budu poznati podaci za prvi kvartal. Ne

Srpska delegacija na zasedanju MMF i Svetske banke

26. april 2009. | broj komentara 0

Aranžman Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) vredan tri milijarde evra omogućiće makroekonomsku stabilnost zemlje, zaključeno je na današnjem sastanku delegacije Vlade Srbije sa predstavnicima MMF-a.

MMF 11. aprila o aranžmanu sa Srbijom

14. april 2009. | broj komentara 0

Na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije guverner NBS-a Radovan Jelašić rekao je da bi bord izvršnih direktora MMF-a trebalo 11. maja da razmatra aranžman sa Sribjom.

Velink ne isključuje novo smanjenje kamate ECB

13. april 2009. | broj komentara 0

Član najužeg rukovodstva Evropske centralne banke (ECB) Nout Velink izjavio je da bi ta monetarna institucija mogla da se opredeli za dodatno kresanje svoje bazne kamate i druge mere u cilju podsticanja rasta regionalne privrede.

Delegacija MMF-a naredne dve nedelje u Zagrebu

30. mart 2009. | broj komentara 0

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena Atanasiosom Arvanitisom, boravila je u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) gde se razgovaralo o aktuelnim privrednim kretanjima i uticaju svetske ekonomske krize.

ECB planira odobravanje kredita bankama na duži rok otplate

27. mart 2009. | broj komentara 0

Evropska centralna banka (ECB) može otpočeti s odobravanjem kredita bankama na duži rok otplate i kupovinu korporativnih dugova radi podrške privredi zone evra, izjavio je danas potpredsednik ECB Lukas Papademos.

Bela kuća: Nekontrolisana finansijska tržišta su prošlost

27. mart 2009. | broj komentara 0

Bela kuća je saopštila da su dani nekontrolisanih finansijskih tržišta - prošlost, prenosi "Glas Amerike".

MMF traži zamrzavanje plata i penzija

26. mart 2009. | broj komentara 0

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je da je jedan od zahteva MMF-a zamrzavanje plata i penzija u narednih 18 meseci i preneo procenu Fonda da će Srbija imati pad privredne aktivnosti minus dva odsto u 2009.

Dinkić: Postignut dogovor s MMF-om

25. mart 2009. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. On je rekao da će javnost sutra biti obaveštena o rezultatima razgovora koji su ovih dana vođeni sa predstavnicima

U petak pregovori o reprogramu „prekograničnih“ kredita

24. mart 2009. | broj komentara 0

Za petak, 27. marta u Beču zakazani su pregovori predstavnika Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije sa jedne i 10 stranih banaka, s druge strane, koje su u prethodnom periodu odobrile najviše „prekograničnih“ (cross border) kredita srpskim preduzećima,

Vlada proširuje listu predloga u pregovorima sa MMF

24. mart 2009. | broj komentara 0

U pregovorima sa MMF-om tim Vlade Srbije proširuje listu mera i mogućih izvora za prikupljanje prihoda budžeta, a uvođenje solidarnog poreza je sve manje izvesnija opcija, saznaje se u krugovima bliskim pregovaračima iz srpske vlade.

Sledeće sedmice pregovori o reprogramu dugova preduzeća i banaka

20. mart 2009. | broj komentara 0

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će sledeće nedelje u Beču razgovarati sa predstavnicima 10 najvećih stranih banaka da ne smanjuju ukupan obim sredstava koje su do sada plasirale u Srbiju.

Predstavnici MMF-a početkom aprila u BiH

19. mart 2009. | broj komentara 0

Guverner Centralne banke BiH (CBBH) Kemal Kozarić izjavio je da će predstavnici MMF-a početkom aprila doći u BiH na redovne konsultacije.

Fed kupuju deo državnog duga SAD

19. mart 2009. | broj komentara 0

Američka centralna banka, Federalne rezerve, saopštila je da će potrošiti više od 1.000 milijardi dolara u nastojanju da zemlju izvuče iz recesije.

Dinkić: Dogovor sa MMF-om do naredne srede ili četvrtka

17. mart 2009. | broj komentara 2

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da će pregovori sa MMF-om, koji Srbiji nudi tri milijarde evra za dve godine, biti uspešni i da će dogovor biti postignut do naredne srede ili četvrtka.

Čupić: Stabilan dinar najvažniji

16. mart 2009. | broj komentara 0

Jedna od najvažnijih mera za prevazilaženje problema u privredi je obezbeđivanje stabilnosti dinara kako bi se sprečilo prerastanje valutnog u kreditni rizik, ocenio je predsednik Odbora Privredne komore Srbije (PKS) za bankarstvo i osiguranje Vladimir Čupić.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.