emg home
RSS

Šoškić: Srbija nema mnogo izbora

13. maj 2010. | 20:14

Izvor: Emg.rs

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS) i kandidat za novog guvernera Dejan Šoškić izjavio je večeras, na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu da Srbija nema mnogo izbora i da mora da "igra na kartu" makroekonomske stabilnosti, ali ne sme da se bori protiv generalnog trenda kursa evra, već samo da ublažava dnevne oscilacije."Ako održavate fiksni devizni kurs onda sprečavate makroekonomsko prilagođavanje, a to je lakše nego nominalno smanjenje plata i penzija. Pri tome, uvoznicima najviše odgovara stabilan kurs ili apresijacija, dok izvoznicima više odgovara depresijacija. Monetarna politika to mora da uvažava ali i da vodi računa o posledicama promena kursa na cene", istakao je Šoškić.

On je naglasio da su neke zemlje, koje su nastojale da održe fiksni kurs, to skupo platile.

Predsednik saveta NBS je naglasio da nema razloga za dalje jačanje deviznih rezervi koje nikada nisu bile veće, pogotovo ne kroz dodatno zaduživanje kod MMF-a. Tim pre što bi povlačenjem novih tranši morala da se plaća veća kamata od one koju NBS može da dobije polaganjem tih rezervi kod svetskih banaka, kazao je Šoškić.

"Interes Srbije je da se prekomerno ne zadužuje pogotovo ako za to nema porebe", rekao Šoškić.

On je kazao da će jedno od ključnih pitanja o kojima pregovaraju predstavnici Srbije i MMF-a biti kada bi trebalo da se odmrznu plate i penzije u Srbiji.

"Pred Srbijom je period u kome se mora preći na novi model privrednog rasta kroz podsticanje proizvodnje za izvoz i rast udela razmenjivih dobara u BDP. Uz to, investicije moraju da se usmeravaju u infrastrukturu i izvozno orijentisane sektore, a treći neophodan faktor je racionalizacija javnog sektora", kazao je Šoškić.

On je izrazio uverenje da u 2011. Srbiju očekuje brži privredni rast, a paralelno sa tim i blagi rast deficita u platnom bilansu zemlje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

14. maj 2010. 10:12:09

| Nikola

0

Dejan je skroz u pravu. Treba promeniti katastrofalnu politiku "jakog dinara" Mladjana Dinkica iz 2002 pa do 2008. Samo sto ce "prilagodjavanje" sada biti daleko teze nego da smo pustili dinar tada da pliva. Sad pravac 125-150 i bice nam bolje za 3-5 godina.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi