emg home
RSS

Tema:   Evropske integracije

Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

1. mart - 2. mart 2012 | broj komentara 0

Vođe Evropske unije su večeras odlučile da dodele status kandidata za članstvo u EU Srbiji, saopštio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Mas: Nismo rekli "Ne", ali Srbija mora da ispuni uslove

16. decembar 2011. | broj komentara 0

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da Berlin prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije na Evropskom savetu 9. decembra nije rekao "Ne" Beogradu.

Jovanović: Odluka EU odraz nepoverenja u Tadića

16. decembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je jutros da je odlaganje odluke Evropskog saveta o kandidaturi Srbije za prijem u EU izraz "najdirektnijeg nepoverenja" u predsednika Srbije Borisa Tadića.

Mas: Nemačka nije tražila priznanje nezavisnosti Kosova

16. decembar 2011. | broj komentara 1

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) demantovao je da je Berlin tražio od Srbije priznanje nezavisnosti Kosova, kao preduslov za status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Dežer: Priznavanje Kosova nije uslov za kandidaturu

14. decembar 2011. | broj komentara 1

Šef Delegacije Evropske unije u u Srbiji Vensan Dežer negirao je danas da je priznavanje Kosova uslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Jovanović: Priča o novim uslovima opravdanje za neuspeh

14. decembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da srpski političari ne bi smeli da građanima nude opravdanje o izmišljenim novim uslovima i preprekama iz Evrope u zamenu za neuspeh politike evropskih integracija.

Devenport: Beograd da preispita ušančene pozicije o Kosovu

14. decembar 2011. | broj komentara 0

Britanski ambasador u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da bi Srbija za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do marta trebalo da sprovede postignute sporazume s Prištinom i da pruži "kredibilna uveravanja da je spremna da radi sa Prištinom

Oli Ren žali zbog odluke Londona na samitu

12. decembar 2011. | broj komentara 0

Evropska komisija izrazila je danas žaljenje zato što Velika Britanija nije prihvatila reviziju ugovora na prošlonedeljnom evropskom samitu u Briselu i ocenila da bi zbog toga ta zemlja, ali i njeni građani mogli na kraju da budu marginalizovani.

Delević: Postoji politička volja za rešavanje tehničkih pitanja sa Prištinom

12. decembar 2011. | broj komentara 0

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je danas da postoji politička volja da se nastave napori za pronalaženje rešenja za otvorena, tehnička pitanja sa Prištinom.

Cvetković: Ispunjeni svi uslovi za status kandidata za EU

23. septembar 2011. | broj komentara 0

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata za prijem u Evropsku uniju. On je dodao da Srbija ne može da utiče na to da li će članice Evropske unije postavljati dodatne uslove da bi prihvatile njenu kandidaturu, ali se nada

Nove članice EU ljute zbog blokade širenja Šengena

23. septembar 2011. | broj komentara 0

Nove članice Evropske unije, na čelu sa predsedavajućom zemljom, Poljskom naljutila je odluka Holandije i Finske da blokiraju proširenje šengenskog prostora na Bugarsku i Rumuniju, zbog čega optužuju Uniju da krši obećanja.

Cvetković: Predstoji reforma javnog sektora

21. septembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da predstoji temeljna reforma javnog sistema koja će povećati efikasnost države, uz smanjenje troškova.

Vučić: Srbiji potreban napredak i približavanje EU

18. septembar 2011. | broj komentara 0

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bez obzira na poslednja dešavanja na Kosovu, Srbiji potreban napredak i približavanje EU.

Jovanović: Dogovor o pečatu obavezuje Srbiju na zaokret

4. septembar 2011. | broj komentara 0

Predsednik Liberalno-demokrtatske partije Čedomir Jovanović rekao da dogovor s Prištinom o carinskom pečatu obavezuje vlasti u Srbiji na zaokret i predstavlja tačku na propalu kosovsku politiku u kontinuitetu vođenu u Srbiji.

Marković: Brisel da stopira ulazak Hrvatske u EU zbog Oluje

5. avgust 2011. | broj komentara 0

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas da bi Evropska unija (EU) trebalo da stopira prijem Hrvatske u svoje članstvo, sve dok Hrvatska ne prestane da slavi policijsko-vojnu operaciju "Oluja" kao državni praznik.

Dačić: Nema trgovine Kosovo za EU

4. avgust 2011. | broj komentara 0

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće trgovati Kosovom zbog ulaska u Evropsku uniju.

Nema datuma pregovora pre kraja kosovske krize

4. avgust 2011. | broj komentara 1

Pojedini predstavnici EU i SAD zatražili su u neformalnim razgovorima od srpskih vlasti da sever Kosova bude stavljen pod kontrolu vlasti u Prištini kako bi bile nastavljene evrointegracije, saznaje „Blic“. Ispunjenje akcionog plana i obaveza prema Haškom tribunalu

Kacin: Pregovori sa EU na proleće ili na jesen 2012.

6. jul 2011. | broj komentara 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da bi Srbija mogla početi pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju na proleće ili jesen sledeće godine.

Asp: U decembru odluka o kandidaturi

5. jul 2011. | broj komentara 1

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp ocenio je danas u Vranju da je Srbija većinu osnovnih kriterijuma za prvi korak ka Evropskoj uniji ispunila i da očekuje da će u decembru biti doneta pozitivna odluka za prihvatanje kandidature za njeno članstvo u EU.

Martonji: Kad zemlja ispuni uslove, EU je mora prihvatiti

16. jun 2011. | broj komentara 0

Janoš Martonji, šef diplomatije Mađarske, predsedavajuće Evropske unije, izjavio je danas u Briselu da postupak prijema u EU mora biti "verodostojan" i da, kada "Evropska komisija potvrdi da je neka zemlja ispunila uslove, onda to moramo prihvatiti i mi" -

Dežer: I Srbija i Kosovo imaju evropsku perspektivu

16. jun 2011. | broj komentara 0

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas u Prokuplju da i Srbija i Kosovo imaju evropsku perspektivu.

Đelić: Srbija očekuje pregovore s EU na proleće 2012.

16. jun 2011. | broj komentara 0

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Briselu da je cilj Srbije da od lidera Evropske unije u decembru dobije status kandidata i da se odredi da pregovori o članstvu počinju u proleće iduće godine.

Tadić: Kosovo nije preduslov za ulazak Srbije u EU

15. jun 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Kosovo nije preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je dodao da nema nikakve dileme da će pojedine zemlje insistirati da Srbija reši taj konflikt pre nego što uđe u Uniju.

Tadić i Orban o ekonomskoj saradnji i EU

14. jun 2011. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mađarske Viktor Orban razgovarali su danas u Beogradu o produbljivanju odnosa dve zemlje, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

Srbija traži datum za početak pregovora sa EU

31. maj 2011. | broj komentara 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Nišu da Srbija traži i očekuje da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Analize

Predizborna ekonomija

Kupovina poverenja

Broj 617-618

29. mart 2012.