emg home

RSS

Asp: U decembru odluka o kandidaturi

05. jul 2011. | 13:49

Izvor: Beta

Grad: Vranje

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp ocenio je danas u Vranju da je Srbija većinu osnovnih kriterijuma za prvi korak ka Evropskoj uniji ispunila i da očekuje da će u decembru biti doneta pozitivna odluka za prihvatanje kandidature za njeno članstvo u EU.

Asp je rekao da se osnovni kriterijumi za donošenje pozitivne odluke o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU u Srbiji odnose na reforme u pravosuđu, reforme koje se tiču zakona o izborima i pitanje restitucije i da sada ostaje samo pitanje njihove realizacije.

"Srbija je na dobrom putu ka EU. Taj voz je već krenuo, moraće da se zaustavi na nekoliko stanica, ali voz... se već kreće, i Srbija ima snažnu podršku Švedske na tom putu", kazao je Asp na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa čelnicima grada Vranja,.

Ambasador Švedske je rekao da se broj građana Srbije koji traže azil u Švedskoj trenutno smanjuje, ali da još ne može da se proceni da li je to trenutni trend ili će ostati kao trajno stanje.

"Ne postoji ekonomska korist od zloupotrebe bezviznog sistema i traženja azila u Švedskoj. Ono što lažni azilanti dnevno dobiju u Švedskoj nije dovoljno ni za jednu autobusku kartu u Stokholmu. Ne postoji razlog zašto bi neko slušao lažna obećanja o dobijanju azila ili ekonomskoj koristi od njegovog traženja", kazao je Asp.

Prema njegovim rečima, većina građana Srbije koristi bezvizni režim kako bi trebalo, a da zbog manjine koja bezvizni režim zloupotrebljava vlada Švedske tesno sarađuje sa MUP-om Srbije i lokalnim vlastima iz regiona odakle potiče najveći broj takozvanih lažnih azilanata, među kojima i iz Vranja.

Asp je naveo da su jug Srbije, pa i grad Vranje, interesantni za strane investitore i da očekuje da će sa približavanjem Srbije kandidaturi za članstvo u EU povećavati i interesovanje stranih investitora.

Ambasador je sa saradnicima danas posetio i dve medijske kuće u Vranju "Novine vranjske" i RTV Vranje, kao i nevladinu organizaciju "Romski centar za demokratiju" koja je uključena u program švedske vlade.

Asp će u 18.30 u galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvoriti izložbu karikatura "Suočavanje sa klimom" posvećene zabrinjavajućim aspektima održivog razvoja a čiji su autori iz Šsvedske i Balkana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

06. jul 2011. 17:13:07

| Aca Banjac

0

Lepo bogami,strancima i tajkunima nasa nacionalizovana zemlja i imovina bud zasto a nama kao obestecenje po "Kesicu bombona" i to made in tajkunizirani Pionir Subotica...nema sta zivela demokratija. I sad se ja pitam ako je drzava prema nama nepostena i na nase oci krade nasu imovinu zbog cega bi mi morali prema drzavi da budemo posteni i da ovu kradju prihvatimo kao normalnu stvar ????? Strazbur je jedino resenje

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi