emg home

RSS

Nove članice EU ljute zbog blokade širenja Šengena

23. septembar 2011. | 11:44

Izvor: Beta

Grad: Prag, Varšava

Nove članice Evropske unije, na čelu sa predsedavajućom zemljom, Poljskom naljutila je odluka Holandije i Finske da blokiraju proširenje šengenskog prostora na Bugarsku i Rumuniju, zbog čega optužuju Uniju da krši obećanja.

"To me navodi na tužne zaključke pre svega o poverenju među državama članicama EU. Bugarskoj i Rumuniji je prilikom potpisivanja sporazuma o pristupanju EU obećano da će ući u 'šengen' kada ispune uslove. Od aprila ove godine obe zemlje ispunjavaju sve te uslove", naveo je u posebnom saospstenju u ime poljskog predsedništva EU poljski ministar odbrane Ježi Miler.

Holandija uz podršku Finske na jučerašnjem sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova članica EU u Briselu nije prihvatila poljski kompromis da se šengenski prostor na aerodromima i lukama otvori za građane Rumunije i Bugarske krajem oktobra, a da se granične kontrole za njih ukinu potpuno naredne godine.

Miler je podsetio da poverenje počiva na poštovanju datih obećanja a da je Unija zbog odbijanja Holandije i Finske da puste Rumune i Bugare u "šengen" svoje obećanja prekršila.

"Živimo u teška vremena. Takva vremena zahtevaju da se uzajamno podržavamo. Falilo je hrabrosti da kažemo da hoćemo da delamo zajedno a ne svako posebno", upozorio je Miler.

Poljski ministar je podsetio da obe zemlje koriste informativni sistem šengena (SIS) i da već kontrolišu spoljnu granicu Unije iako neformalno a da je zahvaljujući tome tokom ove godine vraćeno sa granica nekoliko hiljada nelegalnih izbeglica.

"Znači mi rado koristimo plodove tuđeg rada, a ne želimo da ga definitivno primimo u svoju porodicu", kazao je Miler pošto je juče propao pokušaj Poljske da Holandija i Finska prihvate kompromis da Rumunija i Bugarska uđu u šengen u dve etape.

Prva bi bila ukidanje graničnih kontrola u lukama i aerodromima krajem oktobra a potpuna sloboda kretanja bez granica naredne godine.

Razočaranje ne krije ni češki ministar unutrašnjih poslova, Jan Kubice.

"Organizovani kriminal i korupcija su i u raznoj meri u svim zemljama, tako da mi to dođe pre kao izgovor", kazao je češkim medijima Kubice.

On je podsetio da su Rumunija i Bugarska uložile velika sredstva i rad u pristup šengenu a sada moraju da objašnjavaju građanima zašto nisu primljene.

Nove članice podsećaju stare da je za "nove" Evropljane sloboda koju stavljaju na prvo mesto kada govore o Uniji, upravo sloboda kretanja, bez granične kontrole.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evropske integracije, Šengenski sporazum


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi