emg home

RSS

Martonji: Kad zemlja ispuni uslove, EU je mora prihvatiti

16. jun 2011. | 17:42

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Janoš Martonji, šef diplomatije Mađarske, predsedavajuće Evropske unije, izjavio je danas u Briselu da postupak prijema u EU mora biti "verodostojan" i da, kada "Evropska komisija potvrdi da je neka zemlja ispunila uslove, onda to moramo prihvatiti i mi" - članice Unije.

Martonji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio da je širenje EU od strateškog značaja jer Uniju jača i politički, i ekonomski.

Šef mađarske diplomatije je istakao "snažnu podršku" napretku Srbije u približavanju EU, rekavši da se Beograd veoma nada ne samo statusu kandidata, već i datumu za početka pregovora o prijemu.

Predsedavajući Saveta ministara EU je ukazao na veoma povoljan obrt kako je nazvao hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, istakavši da se "razvoj u Srbiji kreće u povoljnom pravcu jer je ne samo Mladić u Hagu, već je poboljšano proevropsko raspoloženje u zemlji".

Po rečima Martonjija, Crna Gora može očekivati datum pregovora o prijemu u EU ako ispuni sedam uslova Evropske komisije koje Podgorica, po svemu sudeći, može postići.

U regionu, međutim, uočljivo zaostaju "teži slučajevi" na evropskom putu: Albanija, Kosovo i BiH, ocenio je Martonji, uz opasku da je napredak Hrvatske uticao na region, budući da se i u Srbiji vide "pojačani napori" za približavanje EU.

Martonji je ocenio da je "vidan napredak u dijalogu Beograd-Priština što pomaže jačanju evropske perspektive".

Odgovarajući na pitanja evro-poslanika o tome kako će biti rešen problem odnosa Beograda i Prištine, mađarski ministar je primetio da ni članice EU nemaju jedinstevn stav prema nezavisnosti Kosova: svaka od članica EU iznosi svoje argumente za ili protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ali, ukazao je Martonji, "spolja se ne može uticati na one države EU koje nisu priznale Kosovo, da to učine", mada "mi kažemo da treba da se krene napred u vezi s tim".

On je time odgovorio nemačkoj poslanici Katarini Brantner koja je pitala da li "unutar EU ima napretka u vezi sa priznavanjem Kosova, budući da mi vršimo pritisak na Srbiju oko Kosova, a međusobno smo neusaglašeni".

Poslanik socijalista Hanes Svoboda je u raspravi podvukao da se "ne sme zaboraviti da je Evropska unija Hrvatskoj dala status kandidata i odredila datum za početak pregovora o prijemu pre no što su rešeni svi problemi Zagreba s haškim Tribunalom".

Svoboda je upozorio da je neprihvatljivo da se posle prijema Hrvatske kaže "Stop!" ulasku drugih zemalja u EU.

Svoboda, izvestilac EP za Hrvatsku, primetio je i da će se sprovođenje evropskih reformi u Hrvatskoj pomno nadzirati sve do stupanja te zemlje u EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evropske integracije

Ličnosti: Janoš Martonji


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi