emg home
RSS

Tema:   Ustavni sud Srbije

Varadi: Zakon o restituciji počiva na kolektivnoj krivici

5. oktobar 2011. | broj komentara 0

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju počiva na koncepciji kolektivne krivice, ocenio univerzitetski profesor prava Tibor Varadi.

Ustavni sud: Neustavno imati više javnih funkcija

8. jul 2011. | broj komentara 0

Ustavni sud Srbije utvrdio je da odredba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja poslanicima i odbornicima dopušta istovremeno obavljanje više javnih funkcija, nije u saglasnosti sa Ustavom.

Ustavni sud zabranio Nacionalni stroj

3. jun 2011. | broj komentara 0

Ustavni sud Srbije zabranio je organizaciju Nacionalni stroj, njeno delovanje, promovisanje i širenje njenih programskih ideja i ciljeva i upis u registar udruženja.

Ustavni sud: Neustavna odredba o Registru glasila

6. maj 2011. | broj komentara 0

Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju kojom se nadležni ministar ovlašćuje da uređuje vođenje Registra javnih glasila.

Mreža za restituciju traži zabranu raspolaganja imovinom

21. april 2011. | broj komentara 1

Mreža za restituciju danas je predala Vladi Srbije inicijativu da odmah bude doneta uredba kojom bi privremeno bilo onemogućeno raspolaganje državnom i javnom svojinom koju građani potražuju, rekao je koordinator Mreže Mile Antić.

Mreža za restituciju:Vlada izbegava vraćanje imovine

1. april 2011. | broj komentara 1

Vlada Srbije ne želi da vrati oduzetu imovinu i čekanje odluke Ustavnog suda joj je samo izgovor da što duže odlaže usvajanje zakona o restituciji, izjavio je danas koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić.

Pastor: Stranke su licemerne u vezi s blanko-ostavkama

9. februar 2011. | broj komentara 0

Od 250 poslanika Skupštine Srbije, blanko ostavke ima 220, izjavio Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara.

Slijepčević izabran za predsednika Ustavnog suda

3. februar 2011. | broj komentara 0

Ustavni sud Srbije izabrao je danas za svog predsednika sudiju Dragišu Slijepčevića koji je bio jedini predloženi kandidat.

Društvo sudija: Inicijativa za ocenu ustavnosti sledeće nedelje

18. januar 2011. | broj komentara 0

Društvo sudija Srbije podneće sledeće nedelje Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izmena Zakona o sudijama, usvojenih u decembru, a obratiće se i zvaničnicima u Beogradu i Briselu, najavila predsednica tog društva Dragana Boljević.

Malović: Nova rešenja ne isključuju ustavnu žalbu

27. decembar 2010. | broj komentara 1

Rešenje da ubuduće o prigovorima razrešenih sudija odlučuje Visoki savet sudstva (VSS) ne isključuje mogućnost podnošenja ustavnih žalbi Ustavnom sudu Srbije na odluku VSS-a, izjavila je danas ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Srbija kažnjena zbog napada na pripadnika Hare Krišna

14. decembar 2010. | broj komentara 0

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu kaznio državu Srbiju zato što nije sprovela odgovarajuću istragu o napadima na jednog pripadnika hinduističke zajednice Hare Krišna u Srbiji, saopšteno u Strazburu.

Sud raspravljao o zahtevu za zabranu rada navijačkih grupa

9. decembar 2010. | broj komentara 0

Ustavni sud Srbije (USS) danas je odbacio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je taj sud nadležan da odlučuje o zabrani registrovanih i neregistrovanih udruženja i podgrupa, a u vezi sa zahtevom Republičkog javnog tužioca da se zabrani rad 15 ekstremnih

Društvo sudija traži odgovornost ministarke pravde

6. decembar 2010. | broj komentara 0

Društvo sudija Srbije traži da ministarka pravde Snežana Malović preuzme odgovornost za, kako se navodi, pravni haos u pravosuđu i optužuju je za odsustvo pravničkog znanja i odgovornosti.

Najmanje godina za procenu vrednosti imovine za vraćanje

5. decembar 2010. | broj komentara 2

Zakon o denacionalizaciji mogao bi da bude usvojen u prvom polugodištu iduće godine, ali će njegova primena početi tek kad bude utvrđena vrednost imovine koju potražuju vlasnici oduzete imovine i njihovi naslednici, što će trajati duže od jedne godine, izjavio državni

Lex specialis za štetne posledice reforme pravosuđa

2. decembar 2010. | broj komentara 0

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević zatražila usvajanje Lex specialisa radi revizije opšteg izbora sudija i pozvala Ustavni sud da se izjasni da li je postupak opšteg izbora bio u skladu sa Ustavom.

Zorana Marković: Zakon o finansiranju stranaka očekujem u decembru

26. novembar 2010. | broj komentara 0

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla danas da je radna verzija zakona o finansiranju političkih stranaka završena 15. novembra i prosleđena Vladi, te da očekuje da će on u decembru biti usvojen u Skupštini.

Održana prva rasprava o žalbama neizabranih sudija

15. novembar 2010. | broj komentara 0

Predsedniica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izrazila je danas nadu da će sudije tog suda u razumnom roku odlučivati o žalbama sudija i tužilaca koji nisu izabrani u postupku opšteg izbora u decembru 2009. godine.

Ustavni sud: Savet nije dostavio sve odluke o sudijama

1. novembar 2010. | broj komentara 0

Visoki savet sudstva do danas Ustavnom sudu Srbije dostavio 330, a ne 355 pojedinačnih odluka sa individualizovanim obrazloženjima neizabranim sudijama, saopštilo Ustavni sud.

Ustavni sud traži od Skupštine mišljenje o duplim funkcijama

28. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ustavni sud na današnjoj sednici zatražio da Skupština Srbije u roku od 30 dana dostavi mišljenje na inicijativu ocene ustavnosti pojedinih članova Zakona o Agencije za borbu protiv korupcije koji omogućavaju dupliranje funkcija u različitim granama vlasti.

VSS: Za sve neizabrane sudije obrazloženje do kraja oktobra

28. oktobar 2010. | broj komentara 0

Visoki savet sudstva završiće do kraja oktobra sve pojedinačne odluke sa individualizovanim obrazloženjima o izboru sudija i dostaviti ih Ustavnom sudu Srbije i neizabranim sudijama, saopštio VSS.

Tužilaštvo bez stava o divljanju huligana

13. oktobar 2010. | broj komentara 0

Niko iz Javnog tužilaštva danas nije želeo da komentariše najnovija divljanja srpskih huligana u Đenovi, kad je zbog nereda prekinuta utakmica Italija-Srbija za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo.

Dačić: Policija nije želela da izazove veće probleme

12. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je policija mogla da reaguje i brutalnije u sukobu s protivnicima Parade ponosa, ali da su policajci reagovali samo kad su ih huligani napadali jer nisu želeli da izazovu veće probleme.

Bosa Nenadić: Ustavni sud preopterećen

8. oktobar 2010. | broj komentara 0

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da su nadležnosti Ustavnog suda proširene do krajnjih granica i da je zbog toga potrebno promeniti ili Zakon o Ustavnom sudu ili Ustav.

Dačić: Novi kolektivni ugovor za policiju

1. oktobar 2010. | broj komentara 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio danas da će, na osnovu odluke koju je donela Vlada, policijski službenici moći da dobiju određene novčane naknade, ali je izbegao da odgovori na pitanje da li će im biti povećane plate.

Ustavni sud odbacio kritike predsednice VSS

30. septembar 2010. | broj komentara 2

Ustavni sud Srbije odbacio je danas kritike predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović da u predmetima po žalbama neizabranih sudija, neosnovano sprovodi "kontradiktorni postupak koji važi za razrešenje, a koji nije bio predviđen u vreme izbora".

  • POČETNA
  • 1
  • 2
  • 3

Analize

U. S. Steel Srbija: opomena pred odlazak

Kaljenje na tihoj vatri

Broj 598

10. novembar 2011.