emg home
RSS

Dačić: Policija nije želela da izazove veće probleme

12. oktobar 2010. | 09:26

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je policija mogla da reaguje i brutalnije u sukobu s protivnicima Parade ponosa, ali da su policajci reagovali samo kad su ih huligani napadali jer nisu želeli da izazovu veće probleme.

"Bila su spremna dva vodena topa, a policija je mogla da reaguje i brutalnije. Ali da je neko od demonstranata umro, rekli bi da je policija prekoračila ovlašćenja", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da je većina policajaca, verovatno, protiv održavanja Parade ponosa, ali da MUP ne donosi političke odluke, već ima zakonsku obavezu da obezbedi svaki zakonski skup i da ne razume neuobičajeno veliku količinu agresivnosti i mržnje prema pripadnicima policije.

"Najviše me boli kada neko viče: 'Kosovo je Srbija', a baca kamenice na policiju. Pa, na koga, bre, bacate kamenje? Ti policajci su bili na Kosovu i davali svoje živote, a ovi koji bacaju kamenje ne znaju ni gde je Kosovo", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da su u sukobu učestvovali navijači fudbalskih klubova iz Beograda i unutrašnjosti i članovi raznih
ekstremističkih organizacija i da je sukob trajao sedam sati, ali da je policija, ipak, uspela da obezbedi bezbednost za učesnike Parade ponosa.

Dačić je rekao da je kod jednog od uhapšenih nađen spisak ljudi koji su u nedelju bili raspoređeni na različitim mestima po gradu.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da je održavanje Parade ponosa ustavno i zakonsko pravo i da niko ko je na državnoj funkciji ne treba da iznosi o tome lično mišljenje, već da ima obavezu da obezbedi poštovanje zakona.

"Nemam ništa protiv da se protestuje, ali kakav je to protest ako neko pokuša nasilni upad u Urgentni centar ili napadne mamograf, baca molotovljeve koktele, puca na stranke? I mi smo rušili vlast, ali niko nikad nije poneo pištolj ili bacao koktel, niko nije išao da ubije nekoga", rekao je Homen, koji je bio jedan od lidera Otpora.

On je podsetio da će Ustavni sud uskoro doneti odluku o zahtevu da se zabrane neke navijačke i desničarske organizacije, ali da ne zna kakva će odluka biti jer je Ustavni sud.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da su veliki broj povređenih policajaca, demonstranata i velika materijalna šteta na ulicama Beograda prevelika cena za ispunjenje nečijeg hira da se Parada ponosa održi u glavnom gradu Srbije.

"Kada se znalo da postoje veliki bezbednosni rizici, zbog čega onda, kao prošle godine, nije bilo stopirano održavanje Parade ponosa", rekla je ona i ocenila da je licemerno to što su premijer i predsednik podržali taj skup, a na njemu se nisu pojavili.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>