emg home
RSS

Kukan i Kacin oštro osudili nasilje tokom Parade ponosa

12. oktobar 2010. | 09:14

Izvor: Emg.rs

Grad: Strazbur

Predsednik i potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Eduard Kukan i Jelko Kacin oštro kritikovali nedeljno nasilje u Beogradu.

"Nasilni pokušaji radikalnih grupa da spreče održavanje Parade ponosa su napad na principe demokratije, tolerancije i vladavine prava. Slika Beograda koji su razrušile bande huligana obišla je svet i prenela posebno negativnu poruku kad se radi o toleranciji prema manjinama u Srbiji", ocenili su Kukan i Kacin.

Oni su naveli solidarnost s povređenim policajcima i dodali da je ohrabrujuće da je Parada ipak održana. "Činjenica da je Parada ipak održana, uprkos veoma napetoj atmosferi, i da su je podržali mnogi srpski politički lideri, šalje ohrabrujuću poruku za budućnost", navode poslanici.

Oni su dali podršku srpskim vlastima u istrazi incidenata u vreme održavanja Parade i u strogoj akciji protiv ekstremističkih organizacija u Srbiji. "Od suštinskog značaja je da Vlada preduzme sve neophodne korake da sve počinioce i organizatore nasilja privede pravdi i da stane na kraj ekstremističkim organizacijama koje očigledno krše Ustav", poručili su Kukan i Kacin.

Oni su podsetili da bi gej parada trebalo da bude rutinska manifestacija otvorenosti, tolerancije i slobode izraza, što i jeste, po njihovim rečima, u većini evropskih zemalja. "Provala nasilja bacila je senku na Srbiju u posebno važnom trenutku. Nadamo se da će srpske vlasti dati sve od sebe da odbrane principe demokratije i vladavine prava u zemlji", zaključili su Kukan i Kacin.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ljudska prava, Hronika, Društvo

Ličnosti: Jelko Kacin, Eduard Kukan

Institucije: EP

Događaji: Parada ponosa


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>