emg home
RSS

Marković: Srbija zbog EU pustila homoseksualce na ulicu

14. oktobar 2010. | 12:45 13:52

Izvor: Emg.rs

Dragan Marković, lider Jedinstvene Srbije, članice vladajuće koalicije, izjavio je danas da je Srbija zbog ulaska u EU morala da pusti homoseksualce da izađu na ulicu i da se onda desi bratoubilački rat zato što su stvoreni uslovi da dođe do incidenta.

Marković je rekao da se sve institucije znale da će biti nemira u Beogradu, koji su kasnije nastavljeni i u Đenovi. On je ponovio da ta stranka ne poziva na nasilje, ali da homoseksualci nikad neće dobiti pravo da u Srbiji stupaju u brakove i usvajaju decu.

On je dodao da osuđuje nasilje koje se desilo u nedelju, ali i da nisu svi koji su tog dana bili na ulicama Beograda bili huligani.

Branko Ružić, šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije, rekao je danas da ne treba igrati ni derbi ni bilo koju drugu utakmicu ako igračima nije zagarantovana bezbednost i obezbeđeno Ustavom zagarantovanio pravo na rad.

Ružić je rekao da bi bilo pogubno prekinuti takmičenja i dodao da je veoma važno da se nadležni sastanu i pristupe rešavanju tog problema.

Ružić je rekao da su divljanja huligana u Đenovi strašna i da srpski fudbal mora da se očisti od onih koji zarad svojih ili kvaziklupskih interesa čine nešto što nije u skladu s demokratskim tekovinama i sistemom vrednosti koje srpsko društvo promoviše i zakonima države Srbije.

“Najvažnije je da takve pojave ne dovedu do loše percepcije strane javnosti u odnosu na Srbiju”, rekao je Ružić.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je, komentarišući nerede prethodnih dana, postavio pitanje zašto do sad nije ništa preduzeto jer se za Obraz i ostale ekstremističke grupe zna pet ili šest godina. On je ocenio da suština problema leži u nereformisanom sudstvu i nizu drugih državnih institucija.

“Ko god je bio na fudbalskoj utakmici u poslednje vreme mogao je da vidi da tamo nema nijednog navijača. Fudbalski stadioni služe za uvežbavanje paravojnih formacija, sistema komandovanja i načina za ‘zighajlovanje’, vrlo slično onom iz vremena Hitlerove Nemačke”, rekao je Čanak.

On je dodao da sve to treba da posluži za vaninstitucionalni obračun s demokratskim snagama u Srbiji. Čanak je rekao da se ni devedesetih paravojne formacije nisu mobilisale u bibliotekama, već na fudbalskim stadionima i da su tada vođe navijača postajale ratni komandanti, dodajući da između toga i onog što se danas dešava na stadinoma nema nikakve razlike.

“Ko god taj fašistički ološ nazove navijačima, decom ili zavedenom omladinom, taj laže i prikriva istinu”, rekao je Čanak. On kaže da država mora da preduzme jasne i konretne mere i da izgrednicima sudi po zakonu, a ne da dozvoljava da se kriminalci s desetinama krivičnih prijava izdaju za sportske radnike i da majice na kojima piše “Srbija” budu pancir protiv svake odgovornosti.

Šef Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić je optužio vlast da je organizovala Paradu ponosa da bi došlo do nasilja. "Vi ste se umešali u rušenje Beograda. Sad vidite kako su se građani osećali kad ste haračili 5. oktobra. Gej paradu ste organizovali samo da bi došlo do nereda u Beogradu i kad je loša vlast uvek ispašta policija", rekao je Nikolić.

Slobodan Samardžić iz Demokratske stranke Srbije je, na pitanje u vezi s političkom pozadinom nereda u Đenovi i Beogradu, rekao da su to insinuacije vlasti koje bi trebalo da budu pretvorene u činejnice. “DSS nema nikakve veze s dešavanjima u Beogradu i Đenovi. Vlasti snose krivicu za 10. oktobar jer su one pripremale homoseksualnu paradu čitvih godinu dana i svaki dan o tome govorile“, rekao je Samardžić uz ocenu da su nemiri bili spontan izliv nezadovoljstva građana.

On je osudio ono što se dogodilo 10. oktobra, ali je ponovio da je za to odgovorna vlast koja je sad svesna te svoje odgovornosti i zato pokušava da insinuira da je ceo događaj neko pripremio.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi