emg home
RSS

Ustavni sud zabranio Nacionalni stroj

03. jun 2011. | 08:56 13:40

Izvor: Emg.rs, Beta

Ustavni sud Srbije zabranio je organizaciju Nacionalni stroj, njeno delovanje, promovisanje i širenje njenih programskih ideja i ciljeva i upis u registar udruženja.

Kako je navedeno u odluci, sud je utvrdio da su državni organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti preduzmu mere radi sprovođenja odlke o zabrani.

Predlog za zabranu rada Nacionalnog stroja podnelo je Javno tužilaštvo. U predlogu je navedeno da ta grupa deluje kao tajna organizacija koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu Srbije.

 

Marković: Ideje nacizma nisu imale uporište u Srbiji

Istoričar Predrag Marković ocenio je da ideje nacizma u srpskom narodu nikad nisu bile ukorenjene i da je stranka koja ih je zastupala oduvek imala beznačajnu podršku. On je rekao da je ekstremna desnica bila izuzetno retka pojava u Srbiji i da je, kroz istoriju, bilo malo velikih političkih partija koje bi mogle da se nazovu desničarskim, a kamoli ekstremno desnim.

Govoreći o današnjim neonacistima u Srbiji, Marković je rekao da se više radi o delu omladinske subkulture sa Zapada, nego što bi moglo da se kaže da je njihova pojava vezana za nacionalnu tradiciju. "Ikonografski i stilski, ti mladi ekstremisti više liče na vršnjake u Britaniji ili Nemačkoj i nemaju mnogo veze s našom tradicijom jer mi nemamo tradiciju ekstremne desnice", rekao je Marković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Društvo

Ličnosti: Predrag Marković

Institucije: Ustavni sud Srbije, Nacionalni stroj


Unesite tekst komentara:

<<

13. jun - 19. jun 2011.

>>

Povezani naslovi