emg home

RSS

Srbija kažnjena zbog napada na pripadnika Hare Krišna

14. decembar 2010. | 18:27

Izvor: Beta

Grad: Strazbur, Jagodina

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu kaznio državu Srbiju zato što nije sprovela odgovarajuću istragu o napadima na jednog pripadnika hinduističke zajednice Hare Krišna u Srbiji, saopšteno u Strazburu.

U prvostepenoj odluci piše da su srpske vlasti propustile da sprovedu efikasnu istragu o tim napadima koji su bili verovatno motivisani verskom mržnjom.

Sud je zaključio da je u slučaju Živote Milanovića prekršen član 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje torturu i nehumano postupanje i član 14. o zabrani diskriminacije.

Sud u Strazburu odredio je Srbiji da plati 10.000 evra podnosiocu tužbe na ime nematerijalne štete i 1.200 evra za troškove, saopšteno je iz tog suda.

Pripadnik zajednice Hare Krišna Života Milanović iz Belice, kod Jagodine, od 2000. je dobijao pretnje telefonom, a od 2001. do 2007. više puta je napadan, uključujući napad nožem.

Policija je obaveštena o svim tim incidentima, a Milanović je rekao policiji i da su napadači verovatno iz lokalnog ogranka krajnje desničarske organizacije Obraz, podsećaju sudije Evropskog suda.

Milanović je u istrazi rekao i kako misli da je na ulici video jednog od napadača koji je nosio majicu sa oznakama jedne druge krajnje desničarske organizacije.

Policija je ispitala Milanovića i izvestan broj mogućih svedoka i preduzela neke korake u istrazi, ali nije uspela da identifikuje napadače. Ona je obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova da nije našla nijedan dokaz da su pomenute organizacije ikad postojale u opštini Jagodina.

"Tokom istrage, Milanović je tražio od policije da ispita šefa regionalne političke partije da li je neko od članova njegove stranke skinhed i da obiđe lokalnu crkvu gde su navodno prostorije organizacije Obraz", podsećaju sudije.

U svojim zapisnicima, policija je u više navrata zabeležila da je Milanović pripadnik verske sekte i da je čudnog izgleda, a u aprilu 2010. i da se većina napada dogodila oko velikih pravoslavnih praznika.

Sudije podsećaju da je javni tužilac u septembru 2009. tražio od Ustavnog suda Srbije zabranu tih organizacija, posebno zbog podsticanja na rasnu i versku mržnju u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>