emg home

RSS

Ustavni sud: Neustavna odredba o Registru glasila

06. maj 2011. | 11:46

Izvor: Emg.rs

Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju kojom se nadležni ministar ovlašćuje da uređuje vođenje Registra javnih glasila.

"Odredbe člana 7. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koje ovlašćuju nadležnog ministra da bliže uređuje način vodjenja registra javnih glasila, odnosno rokove za donošenje tog propisa i za podnošenje prijava za upis u Registar, nisu u saglasnosti sa Ustavom", ocenio je Ustavni sud na jučerašnjoj sednici.

U saopštenju se navodi da je sud utvrdio da Zakon o javnom informisanju ne sadrži odredbe kojima se uređuje postupak upisa u Registar javnih glasila i način njegovog vođenja. Zato ovlašćenje dato resornom ministru izlazi iz okvira ustavne nadležnosti izvršne vlasti.

Ustavni sud je naveo da zakon ne uređuje bliže pojedina pitanja, već predstavlja ovlašćenje za samostalno uređivanje načina vođenja Registra javnih glasila i upisa u Registar. Zato je Ustavni sud ocenio da te odredbe nisu u saglasnosti sa ustavnim načelom podele vlasti i ustavnim položajem državne uprave kao dela izvršne vlasti.

Sud je ocenio da je uređivanje načina vođenja Registra u neposrednoj vezi sa ostvarivanjem zajemčene slobode medija pošto od načina na koji su ta pitanja uređena bitno zavisi ostvarivanje ustavne garancije da se novine i druga sredstva javnog obaveštavanja osnivaju slobodno, bez odobrenja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Institucije: Ustavni sud Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi