emg home
RSS

Bosa Nenadić: Ustavni sud preopterećen

08. oktobar 2010. | 08:57

Izvor: "Politika"

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da su nadležnosti Ustavnog suda proširene do krajnjih granica i da je zbog toga potrebno promeniti ili Zakon o Ustavnom sudu ili Ustav.

Zbog tih promena sud je izgubio fizionomiju čuvara Ustava i organa koji izuzetno odlučuje. Važeći Ustav je do krajnjih granica proširio nadležnost Ustavnog suda i jasno je da bi jedino promenom najvišeg pravnog akta broj i vrsta nadležnosti mogli biti primereni njegovoj ulozi", rekla je Bosa Nenadić za Politiku.

Prema njenim rečima, pojedini poslovi koje sada sud obavlja, a koji su mu u nadležnost stavljeni zakonom, morali bi biti izmešteni iz primarne nadležnosti Ustavnog suda, pa su najavljene izmene Zakona o Ustavnom sudu prilika da se to uradi. To je nužno ne samo zato što je postupak promene Zakona jednostavniji od promene Ustava, već pre svega zbog činjenice da nadležnosti Ustavnog suda, zbog karaktera i uloge ove institucije, ne mogu biti pitanje o kome treba da odlučuje zakonodavac, kaže ona.

Promena je potrebna i zbog toga što su pojedini poslovi koji su stavljeni u nadležnost suda po svojoj prirodi ne spadaju u ustavnopravne sporove, već u pitanja koja su primerenija funkcijama drugih organa, koje su utvrđene Ustavom, rekla je Nenadić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe, Zakoni, Usdtav

Ličnosti: Bosa Nenadić

Institucije: Ustavni sud Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi