emg home
RSS

Tema:   Međunarodni sud pravde

SAD za politiku štapa i šargarepe prema Beogradu

10. decembar 2010. | broj komentara 0

Uoči objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu SAD su očekivale da će Srbija, ma kakva bila ta ocena, nastaviti da se suprotstavlja nezavisnosti Kosova, zbog čega su se zalagale za koordiniranu akciju sa EU kako bi se mudrim korišćenjem štapa i

Slovačka priznaje Kosovo ako se Srbija saglasi

8. decembar 2010. | broj komentara 1

Slovačka će priznati nezavisnost Kosova samo ako se Beograd s tim prethodno saglasi, rekla je premijerka Slovačke Iveta Radičova, ali i naglasila da je posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu njena zemlja otvorena da preispita svoj stav o tom pitanju.

Tadić: Interes Srbije da Hrvatska što pre uđe u EU

25. novembar 2010. | broj komentara 1

Srbija ima interes da Hrvatska što pre uđe u Evropsku uniju, a cilj Srbije je da počne pregovore o članstvu 2011, rekao sinoć predsednik Srbije Boris Tadić za HRT, tokom dvodnevne posete Hrvatskoj.

Josipović-Tadić: Sudbina nestalih civilizacijsko pitanje

24. novembar 2010. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas, na početku dvodnevne posete Hrvatskoj, s predsednikom te zemlje Ivom Josipovićem. Dva predsednika su navela da će dve zemlje učiniti sve kako bi bila rešena sudbina nestalih, ocenjujući da je reč o civilizacijskom i humanom

Vlasi: Status Kosova neće biti predmet dijaloga

26. septembar 2010. | broj komentara 0

Advokat i funcioner SFRJ Azem Vlasi izjavio da status Kosova ne može biti predmet dijaloga Beograda i Prištine jer su mišljenje Međunarodnog suda pravde i rezolucija usvojena u Ujedinjneim nacijama dali legitimitet nezavisnosti Kosova.

Ban: Srbija i Kosovo se moraju uključiti u dijalog o sporu

22. septembar 2010. | broj komentara 0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun istakao važnost dijaloga Srbije i Kosova o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008, saopštile UN. Spremnost UN da tome doprinesu Ban je izneo u bilateralnim susretima s tri lidera na marginama trodnevnog samita o Milenijumskim

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Kosovu

9. septembar 2010. | broj komentara 0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog rezolucije o Kosovu koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije. Rezolucija koja je podneta povodom ocene Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova usvojena je aklamacijom,

Anketa Bete: Zemlje regiona o srpskoj rezoluciji

4. septembar 2010. | broj komentara 0

Zemlje bivše Jugoslavije od kojih samo BiH nije priznala nezavisnost Kosova, još nisu saopštile kako će u Generalnoj skupštini UN naredne nedelje glasati o srpskom predlogu rezolucije o Kosovu.

Srbija ne računa na usvajanje rezolucije u UN?

23. avgust 2010. | broj komentara 0

Državni vrh Srbije ne računa na pobedu na septembarskom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše Danas pozivajući se na izvore u državnom vrhu.

UN o Rezoluciji o Kosovu 9. septembra?

22. avgust 2010. | broj komentara 0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 9. septembra će razmatrati rezoluciju Srbije o Kosovu, pišu Večernje novosti pozivajući se na diplomatske izvore u Njujorku.

Priština pozvala članice UN da odbace rezoluciju Srbije

16. avgust 2010. | broj komentara 0

Najviši kosovski zvaničnici apelovali su danas na članice UN da odbace predlog rezolucije o Kosovu koju je toj međunarodnoj organizacija podnela Srbija 28. jula.

Rumuniji toplo preporučeno da prizna Kosovo

13. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Bakonski izjavio da nema pritiska na njegovu zemlju da prizna nezavisnost Kosova, ali da dobija tople preporuke da to učini.

Gligorov: Politika brana za novi ekonomski program oporavka

12. avgust 2010. | broj komentara 0

Iako posle snažne recesije čak i stagnacija deluje kao oporavak, Srbija bi uskoro mogla da se suoči s rastom nelikvidnosti preduzeća, a posledično i nenaplativih kredita banaka. Problema neće biti pošteđeno ni stanovništvo, čiji dohoci u evrima padaju, neki ostaju i

Zavales: Mišljenje MSP-a potvrdilo rezoluciju 1244

11. avgust 2010. | broj komentara 1

Mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova potvrdilo da je rezolucija 1244 i dalje na snazi, izjavio za Glas Amerike politički analitičar Džon Zavales.

AAK: Počeli tajni pregovori Beograda i Prištine

11. avgust 2010. | broj komentara 0

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova saopštila da su počeli tajni pregovori Beograda i Prištine. Premijer Kosova Hašim Tači tu tvrdnju nazvao smešnom.

Indija ne priznaje Kosovo ni posle mišljenja MSP-a

10. avgust 2010. | broj komentara 0

Indija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nije promenila stav ni posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Indije.

Jeremić: Rezolucija 1244 presudna

3. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić poručio u sedištu Ujedinjenih nacija da uloga rezolucije 1244 ostaje presudna u rešavanju pitanja Kosova.

Šarbonije: Srbija bi mogla da izgubi i ako pobedi u UN

3. avgust 2010. | broj komentara 0

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Mišel Šarbonije izjavio je da bi Srbija mogla da bude gubitnik i ako njena rezolucija o Kosovu dobije većinu na zasedanju Generalne skupštine UN i ako ne dobije.

Janjić: Država nema strategiju za Kosovo

2. avgust 2010. | broj komentara 0

Dušan Janjić, politički analitičar i koordinator incijativnog odbora za osnivanje Nove socijaldemokratske stranke Srbije (NSD), izjavio je danas da predsednik Boris Tadić i Vlada nemaju viziju i srategiju upravljanja kosovskim problemom i ocenio da će

Jeremić sutra na sednici Saveta bezbednosti UN

2. avgust 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće sutra u SAD gde će u Njujorku učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Drucas: Stav Grčke se neće menjati

31. jul 2010. | broj komentara 0

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas rekao je danas da je stav Grčke po pitanju Kosova poznat i da se on neće menjati i dodao da u Briselu postoje različita mišljenja o tom pitanju posle odluke Međunarodnog suda pravde.

Tadić: Dobili smo podršku Evropske komisije za rezoluciju

30. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se Srbija konsultovala sa evropskim partnerima o Rezoluciji o Kosovu koju je predala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dodao da je Evropska komisija veoma dobro reagovala na taj dokument.

Kušner: Podržavam nezavisnost Kosova, ja sam prijatelj Srba

30. jul 2010. | broj komentara 0

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner zadovoljan je mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu i rekao da je prijatelj srpskog naroda, uz poruku Srbiji da gleda u budućnost.

Sarkozi: Mišljenje MSP-a treba da utiče na nova priznanja

30. jul 2010. | broj komentara 0

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi ocenio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde razrešilo nejasnoće o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova i naglasio da će to uticati na nova priznanja.

Tači: Niko ne može da ospori mišljenje MSP

29. jul 2010. | broj komentara 0

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde Kosovo nastaviti da lobira za dalja priznanja, ocenivši da niko ne može da ospori stav tog suda.

Analize

Šta čeka buduće penzionere

Generacija bez budućnosti

Broj 593

07. oktobar 2011.