emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 593, 07. oktobar 2011.

Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe

Profit leži na Istoku

Autor: Katarina Marković

Ako budemo uspešno licitirali firmu na Londonskoj berzi, između opcije da kupujemo 4.000 hektara u Srbiji po ceni od 5.000 evra ili za 500 do 1.000 dolara po hektaru u Ukrajini ili Rusiji, odmah mogu da kažem da će to sigurno biti Rusija ili Ukrajina. Kupovinom Helenic sugara, Srbija bi dobila regionalnog lidera u proizvodnji šećera, ali pitanje je da li to država hoće da podrži

Kada bi u Srbiji postojala dozvola da stranci kupuju zemlju, oni ne bi naišli na isti odjek kao što je MK Grupa dočekana u Ukrajini zbog zakupa 30.000 hektara zemlje, tvrdi za Ekonom:east Miodrag Kostić, predsednik i vlasnik MK Grupe.

“Razlog je taj što mi gajimo pogrešnu sliku o tome kako je zemlja kao takva važna. Ona je važna samo dok proizvodi profit, tačnije treba je posmatrati kao i bilo koju drugu imovinu, silos, kuću, zgradu, šećeranu, uljaru, a mi pravimo fetiš od toga. Koji god Nemac dođe u Srbiju i kupi zemlju, taj više ne može da ide bilo gde odavde, a traktore i mašine neće voziti Nemci, kao što ni sada nisu došli Srbi da voze ukrajinske traktore nego to rade Ukrajinci”, priča on.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: