emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 593, 07. oktobar 2011.

Poslovne vesti

Veropulos

Nema povlačenja iz Srbije

Grčka kompanija “Veropulos”, koja u Srbiji poseduje trgovinski lanac “Super vero”, odbacila je spekulacije o mogućem povlačenju te firme sa srpskog tržišta, zbog prezaduženosti i krize u Grčkoj. “Kompanija Veropulos najoštrije demantuje spekulacije o navodnom povlačenju sa srpskog tržišta. Upravo suprotno, nameravamo da i dalje investiramo u Srbiju i da otvorimo još prodajnih objekata u Beogradu, ali i u unutrašnjosti”, istakao je u saopštenju za medije predsednik Upravnog odbora te kompanije Nikos Veropulos.

NBS

Realizovano16,7 miliona plaćanja

Narodna banka Srbije je, za 22 radna dana u septembru, realizovala ukupno 16,7 miliona plaćanja, u sistemu kliringa i RTGS (obračun u realnom vremenu po bruto principu). NBS je, kao operator centralnih obračunskih sistema u zemlji - RTGS i kliring sistema saopštila da, od ukupnog broja plaćanja, 5,7 miliona, odnosno 34,3 odsto čine nalozi za plaćanje u kliringu, a 11 miliona, odnosno 65,7 odsto nalozi za plaćanje u RTGS. Prosečan dnevni broj plaćanja bio je 762.231, od čega se 501.084 odnosi na plaćanja u RTGS, a 261.147 na plaćanja u kliringu.

KfW i Banca Intesa

Potpisan ugovor o novoj kreditnoj liniji

Nemačka razvojna banka KfW Entwicklungsbank potpisala je sa bankom Intesa ugovore o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje opštinske infrastrukture u iznosu od 30 miliona evra. Sredstva iz ove linije namenjena su razvojnim projektima lokalnih samouprava i poboljšanju životnog standarda stanovništva investicijama u javnu infrastrukturu. KfW je potpisao ugovor u ime Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke. Ukupan iznos sredstava koju je KfW investirao u opštinsku infrastrukturu u Srbiji, uključujući i ovu liniju, iznosi 100 miliona evra, od čega će 90 miliona biti realizovano preko Banke Intesa, navodi se u saopštenju.

Banatski dvor

Počela isporuka gasa

Skladište gasa u Banatskom dvoru, zajedničko ulaganje Srbijagasa i ruskog Gasproma, zvanično je počelo da radi 1. oktobra. Trenutno se u skladište, kako je navedeno u saopštenju, upumpava jastučni sloj gas. Očekivanja Srbijagasa su da će stavljanjem u funkciju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru biti omogućena redovna isporuka gasa u predstojećoj zimskoj sezoni. Objekat za podzemno skladištenje gasa ima zapreminu od 450 miliona kubnih metara, a dnevno može da isporuči pet miliona kubika tog energenta.

KPMG

Banke će morati da se dokapitalizuju

Bankarski sektor zone evra moraće da se dokapitalizuje, sa 50 do 80 milijardi evra, od čega će barem 80 odsto biti neophodno bankama u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, izjavio je predsednik i generalni direktor kompanije KPMG za centralnu i istočnu Evropu František Dostalek. On je rekao da će pomoć biti neophodna ako banke budu primorane da otpišu nanaplativa potraživanja, i to bankama u Italiji, Španiji i još nekim zemljama. Na drugoj strani, banke u regionu u kome se nalazi i Srbija za sada nemaju probleme. Takođe je obelodanjeno i da će se na čelu revizorske kuće KPMG u Srbiji od 1. oktobra naći Boris Milošević, dosadašnji partner ove kuće, objavljeno je iz KPMG-a.

King Sturge

Promena imena u Jones Lang LaSalle

Kompanija za konsultantske usluge u oblasti nekretnina King Sturge će ubuduće na srpskom tržištu poslovati pod imenom Jones Lang LaSalle d.o.o Beograd, nakon objedinjavanja poslovanja sa istoimenom konsultantskom kompanijom koja zapošljava više od 40.000 ljudi u više od 1.000 kancelarija u 70 zemalja. Za novog izvršnog direktora kompanije imenovan je Andrew Peirson koji ima dugogodišnje iskustvo u poslovanju na tržištima srednje, istočne i jugoistočne Evrope, saopštili su iz kompanije.

Virtus nagrada

Produžen konkurs do 14. oktobra

Konkurs za VIRTUS nagradu za korporativnu filantropiju produžen je do 14. oktobra, a nagradu peti put za redom dodeljuju Balkanski fond za lokalne inicijative, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC). VIRTUS nagrada namenjena je kompanijama i preduzećima koja su tokom 2010/11. godine na najdelotvorniji način doprinela opštem dobru pružajući materijalnu ili drugu vrstu podrške neprofitnim akcijama ili organizacijama civilnog društva.

McCann Erickson

Novo ime agencije

Agencija McCann Erickson Public Relations saopštila je da će ubuduće poslovati pod imenom Represent Communications. “Promena imena deo je razvojne strategije koja će u narednoj deceniji razviti nove usluge, oblasti poslovanja, značajnije prisustvo na komunikacionom tržištu regiona, kao i još kvalitetnije komunikacijske usluge”, saopštila je agencija.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: