emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 593, 07. oktobar 2011.

(Ne)bezbednost radnika na gradilištima

Glava na skeli

Autor: Snežana Krivokapić

Zbog nemaštine, radnici pristaju da rade za dnevnicu, bez socijalne i zdravstvene zaštite. Najveći broj nesreća desi se u prvih nedelju, dve, jer su ljudi mahom neobučeni i neiskusni za rad na skelama. Na spisku krivaca su i rad na neobezbeđenoj visini i ivici objekta sa koje se može pasti, rad na nepropisno montiranim skelama i iskopima bez zaštitnog šlema i opasača. U lancu odgovornih mnogo je slabih karika, a inspekcije nemaju mehanizme da odmah zapečate gradilište kad uoče nepravilnosti

Dušan Kadrijević (18), Nikola Knežević (24), Vladimir Vasić (27) i Milan Brajonović (60), radnici preduzeća Grading SS, poginuli su u odronu zemlje na gradilištu u zemunskom naselju Kalvarija poslednjeg septembarskog dana.

Prvog radnog ponedeljka nakon nesreće bio je Dan žalosti, u međuvremenu je policija privela njihove poslodavce i pokrenula istragu o uzrocima. Geolozi pretpostavljaju da je uzrok tragedije “širok front”, što znači da se kopalo više nego što se smelo, zbog čega se brdo obrušilo na ljude.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: