emg home

RSS

SAD za politiku štapa i šargarepe prema Beogradu

10. decembar 2010. | 13:04 13:18

Izvor: Beta

Uoči objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu SAD su očekivale da će Srbija, ma kakva bila ta ocena, nastaviti da se suprotstavlja nezavisnosti Kosova, zbog čega su se zalagale za koordiniranu akciju sa EU kako bi se mudrim korišćenjem štapa i šargarepe Beograd privoleo na kooperativnost, objavio je Wikileaks.

Iz depeše poslate iz Ambasade SAD u Srbiji 12. januara 2010. proizlazi da su SAD u to vreme želele da ubede vlasti u Beogradu da treba da se odmaknu od Kosova i da svu energiju usmere na približavanje EU. U isto vreme, da bi ta strategija bila efikasna, SAD su zalagale za koordiniranu akciju sa EU i vezivanje evropskog puta Srbije za rešavanje praktičnih pitanja s Kosovom.

U depeši se navodi da je Vlada Srbije jedinstvena u neprihvatanju nezavisnosti Kosova, ali da postoji unutrašnja podela oko toga kako će se nastaviti borba za Kosovo posle objavljivanja ocene Međunarodnog suda pravde.

Predsednik Boris Tadić i njegov kabinet izgleda žele da slede naš i savet EU i da tiho prihvate svaki ishod, vodeći Srbiju ka EU, ali nemaju koordiniran plan kako da to učine. Nasuprot njima, šef diplomatije Vuk Jeremić vođen ličnim interesom za samopromocijom i pogrešnom percepcijom domaće političke scene planira novu diplomatsku ofanzivu za Kosovo, bez obzira na ocenu MSP, navodi se u depeši i dodaje da SAD očekuju da će u odsustvu alternativnog pristupa Tadića pobediti Jeremićev više konfrontirajuć plan.

Ako Beogard bude išao putem za koji se zalaze predsednik Tadić, Srbija će uspeti da napreduje u procesu evrointegracije bez priznanja Kosova, ali ako posle ocene MSP-a Jeremić bude jedini s planom, Srbija će verovatno nastaviti da sledi pogrešnu ideju, što će usporiti i otežati njen put ka EU, ocenjuje se u depeši.

Vašington je kako se vidi iz depeše procenio da su za ublažavanje strategije Srbije posle objavljivanja ocene MSP-a i za ograničavanje njenog dometa potrebni dobra koordinacija sa saveznicima iz EU, koje treba ohrabriti da mudro koriste štap i šargarepu kako bi se Srbija privolela na kooperativnost i istovremeno očuvao teritorijalni integritet Kosova.

U depeši se takođe navodi da je više evropskih sagovornika prethodnih meseci prenelo Tadiću da je nužno da se Srbija pomeri od Kosova i da se usredsredi na evropske integracije i dodaje da se čini da je ta poruka počela da nailazi na prijem, ali da Tadić još nema koordiniranu strategiju kako da je primeni.

Tadićev savetnik za nacionalnu bezbednost Miki Rakić rekao je otpravnici poslova Ambasade SAD u Srbiji Dženifer Braš 10. decembra 2009. da Vlada još nema plan za politiku posle objavljivanja ocene MSP-a i da tek počinje da razmatra alternative. U odvojenim susretima s Dženifer Braš, krajem decembra 2009, ministar odbrane Dragan Šutanovac i neformalni savetnik predsednika Srđan Šaper delovali su zbunjeno kad ih je pitala za strategiju predsednika posle ocene MSP, i da ni jedan ni drugi nisu želeli da nagađaju o Tadićevom mišljenju o tome.

U depeši se, uz pozivanje na izvore EU, prenosi i kako su Tadić i njegov spoljnopolitički savetnik Jovan Ratković rekli analizu četiri moguća scenarija za period posle ocene MSP-a ali da još nisu doneli čvrstu odluku, a Tadić je navodno kao moguće scenarije pomenuo model Kina-Tajvan i scenario dve Nemačke uz isticanje da bi bilo koje od tih rešenja moralo da se prilagodi situcaiji na Kosovu.

Tadić je navodno rekao i da će Srbija posle ocene MSP-a biti više nego spremna da razgovara s Prištinom, čak i direktno, ako ti pregovori ne budu tumačeni kao direktno ili indirektno priznanje Kosova.

U depeši se takođe opisuje kako niko od srpskih zvaničnika koji pominju nove pregovore o Kosovu nije izneo nikakve detalje, a uprkos tvrdnjama političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borka Stefanovića iznetih u razgovoru s Dženifer Braš 21. decembra da se traži izlaz iz kosovske strategije posle ocene MSP-a, veruje se da će Jeremić nastaviti da udara u kosovske bubnjeve i tokom 2010.

Nijedna država EU ne očekuje da Srbija prizna Kosovo ali će njen put ka EU biti otežan sve dok ne bude jasno i prihvaćeno gde je granica Srbije i Kosova. Za uspeh zajedničke strategije EU mora biti spremna na taktiku šargarepe i štapa prema Srbiji sve dok se jasno ne prihvati gde prestaje Srbija, a počinje Kosovo, navodi se u depeši.

 

Wikileaks: SAD bile nezadovoljne radom Euleksa

SAD su bile nezadovoljne ovlašćenjima i aktivnostima misije Euleksa, navodi se u jednoj diplomatskoj depeši, prenosi Koha ditore. Dokumenta otkrivaju uznemirenje tadašnje ambasadorke SAD na Kosovu Tine Kajdanou pasivnom ulogom Euleksa, posebno na severu Kosova, optužujući misiju da dozvoljava i toleriše kriminal u tom delu.

"Američki policajci su frustrirani pristupom i nedostatkom izvršnih ovlašćenja da deluju na terenu. Zvaničnici direkcije za podršku koji deluju u Mitrovici i na graničnim prelazima, na primer, nemaju nikakva ovlašćenja da ostvare zakon ili da hapse kad se događa kršenje zakona u njihovim prisustvu", navodi se u depeši.

Dodaje se da ti policajci mogu samo da ostvaruju aktivnosti u oblasti monitoringa, savetovanja i podučavanja, a da delovanje van tog mandata može dovesti do preduzimanja disciplinskih mera.

Depeša je poslata u Vašington 8. aprila 2009. godine i u njoj Kajdanou takođe kritikuje Brisel da vrši pritisak na Prištinu dok istovremeno miluje Beograd.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Politika, afera WikiLeaks

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Dragan Šutanovac, Boris Tadić, Srđan Šaper, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Tina Kajdanou, Jovan Ratković, Dženifer Braš

Institucije: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Euleks, Ambasada SAD u Srbiji, Međunarodni sud pravde

Kompanije: Politika


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>