emg home

RSS

Janjić: Država nema strategiju za Kosovo

02. avgust 2010. | 15:31 15:50

Izvor: Emg.rs

Dušan Janjić, politički analitičar i koordinator incijativnog odbora za osnivanje Nove socijaldemokratske stranke Srbije (NSD), izjavio je danas da predsednik Boris Tadić i Vlada nemaju viziju i srategiju upravljanja kosovskim problemom i ocenio da će pitanje statusa i teritorije ostati otvoreno narednih nekoliko decenija.

“Opšti zaključak sa savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP), rasprave u srpskom parlamentu i predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN je da ne postoji strategija i vizija upravljanja problemom Kosova i da se ide na seriju taktičkih poteza u iščekivanju da neko drugi reši problem”, rekao je Janjić na današnjoj konferenciji za novinare te partije.

On je ukazao da pažljivije čitanje mišljenja MSP ukazuje da Srbiji nisu zatvorena vrata da traži rešenje u Ujedinjenim nacijama, ali da država nije iskoristila to što se u mišljenju suda ne odriče Srbiji mogućnost da Savet bezbednosti raspravlja o statusu KiM.

Prema njegovim rečima, odluka da Srbija ide sa predlogom rezolucije bez dogovoru EU nije dobra, jer se Srbiji lako može dogoditi da bude na jednoj strani, a sve članice EU na drugoj, uključujući i neke od zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Nova strategija, koju zagovara Janjićeva partija, podrazumeva da Srbija do 2013. učini sve da se umanje štetni efekti dosad povučenih poteza i da pomogne, uz finansijsku podršku Evropske unije, razvoj srednje klase u sredinama naseljenim Srbima, koja bi u dogledno vreme mogli biti “prva linija” u pregovorima sa kosovskim institucijama.

Posle ulaska Srbije u Evropsku uniju, koji se može očekivati posle 2021, uslediće bolan proces pomirenja sa albanskom zajednicom u regionu, naveo je Janjić i dodao da očekuje da “pitanje statusa i teritorije ostane otvoreno nekoliko decenija”.

Janjić je kritikovao predstavnike vladajućih stranaka – DS, G17 plus i SPS koji se, iako su prethodno potvrdili učešće, nisu pojavili na skupu "Srpska zajednica na Kosovu: Izazovi i mogućnosti" koji je u Beču organizovala američka nevladina organizacija Savet za inkluzivno upravljanje (CIG - Council For Inclusive Governance).

Objašnjenje za izostanak dijaloga sa kosovskim Srbima, Janjić vidi u nameri Borisa Tadića i Vlade da Kosovo ne postane predmet javne rasprave, već kao međunarodno pitanje koje se može koristiti za manipulisanje domaćom javnošću.

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu koji su učestvovali na bečkom sastanku su, prema njegovim rečima, poručili da od Beograda “nemaju šta da očekuju“. Istovremeno, oni su uputili “vapaj Beogradu da ne ulazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom” jer je međunarodno prisustvo presudno za opstanak srpske zajednice na Kosovu u ovom trenutku, dodao je Janjić.

On je apelovao na predsednika Srbije Borisa Tadića da ne dozvoli da smanjenje takozvanih socijalnih dodataka za Srbe koji rade na Kosovu ne bude linearno, kako ne bi bio pogođen stručni kadar, poput lekara i učitelja.

Janjić je danas najavio osnivanje nove političke stranke - Nove socijaldemokratije Srbije, koja će biti registrovana kad se završi izgradnja stranačke infrastrukture. On je najavio i da od septembra neće više biti koordinator nevladinih organizacija Forum za etničke odnose i Klub 21.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Osnivanje stranke

Ličnosti: Boris Tadić, Dušan Janjić

Institucije: DS, G17 plus, Ujedinjene nacije, Socijalistička partija Srbije, Međunarodni sud pravde, Klub 21, Forum za etničke odnose, Nova socijaldemokratska stranka Srbije (NSD), Council For Inclusive Governance

Kompanije: DS


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi