emg home
RSS

Tadić i državni vrh dogovorili mere za Kosovo

14. septembar 2011. | 09:28 13:30

Izvor: "Večernje novosti", Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić održao sinoć sastanak s premijerom, ministrima i šefom tima za pregovore s Prištinom o situaciji na Kosovu. Dačić: Dogovoren niz mera.

Sastanku u Predsedništvu Srbije, koji je trajao oko sat i po, prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministri Ivica Dačić, Vuk Jeremić i Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je na sastanku dogovoren niz mera koje treba preduzeti da bi se sprečilo da dođe do teških posledica i nametanja rešenja silom na Kosovu. Na sastanku je dogovoren niz mera, pre svega diplomatiskih i političkih, rekao je Dačić u MUP-u Srbije.

Dačić je kazao da je pogrešna pretpostavka da je Srbija spremna da učini sve kako bi dobila kandidaturu za članstvo u EU i da je ovo pravi trenutak da se izvrši pritisak kako bi se prihvatilo zaokruženje kosovske nezavisnosti. Takav odnos prema Srbiji je pogrešan i nepravedan i povlačenje jednostranih poteza vezanih za sever Kosova može izazvati teške posledice i lavinu sukoba u regionu, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je svestan da Srbija ne može da ide protiv čitavog sveta i da su joj vezane ruke, ali da ne treba reći kako ništa nije moguće učiniti jer je to onda signal Hašimu Tačiju da on sme da uradi sve.

Ministar policije je rekao da i Srbija ima administrativne prelaze gde i s jedne i s druge strane žive Albanci, koje može da hermetički zatvori. "Da li treba tako da se igramo?", upitao je Dačić i dodao da bi moglo da se porazgovara i o paralelnim institucijama koje Albanci imaju na jugu centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Albanci na jugu centralne Srbije obeležavaju 28. novembar, Dan albanske zastave, i pri tom ne ističu nijednu državnu zastavu Srbije, što je potez zbog kojih bi ih u svakoj drugoj državi na svetu rasterali vodenim topovima.

Odgovarajući na pitanje o najavljenom protestu malinara i blokadi puteva, Dačić je rekao da Srbiji samo još to fali. "Malo imamo svojih problema i samo nam još fali gej-parada i malinari. U situaciji u kojoj je pitanje sata i dana kad bi mogla da krene agresija na sever Kosova, mi sad treba da raspravljamo o putevima", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je pravo pitanje da li još važi bilo koji sporazum vezan za Kosovo koji je Srbija sklopila sa međunarodnom zajednicom i ocenio da ako druga strana želi saradnju, mora da poštuje dogovore. On je podsetio da je Srbija povukla predlog rezolucije iz Generalne skupštine UN i pristala na dijalog, uz obećanje da neće biti menjanja faktičkog stanja na terenu. "Postavlja se pitanje da li se mi nešto dogovaramo ili samo moramo da nešto sprovodimo", rekao je Dačić.

 

Predsednica Skupštine: Početi pregovore o razgraničenju

Srbija bi u dogledno vreme trebalo da s Prištinom povede pregovore o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu, izjavila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

"Ako se pitanje razgraničenja ne pokrene što pre, razvoj događaja na terenu preti da ugrozi naše najbolje namere. Zato Dačić na pravi način i u pravo vreme upozorava da to pitanje možda može biti stavljeno pod tepih dok ne prođu izbori ili dok ne dobijemo status kandidata, ali kad-tad će ponovo doći na dnevni red", ukazala je Slavica Đukić-Dejanović, funkcionerka Socijalističke partije Srbije, čiji je lider Dačić, članice vladajuće koalicije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

14. septembar 2011. 14:49:10

| soko

0

Objasnite nam sta su sinoc odlucili Boris i vlada,da vidimo tu transparentnost...

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi