emg home

RSS

Tadić: Interes Srbije da Hrvatska što pre uđe u EU

25. novembar 2010. | 08:42

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Srbija ima interes da Hrvatska što pre uđe u Evropsku uniju, a cilj Srbije je da počne pregovore o članstvu 2011, rekao sinoć predsednik Srbije Boris Tadić za HRT, tokom dvodnevne posete Hrvatskoj.

Srbija tehnički ne može da sustigne Hrvatsku u procesu evropskih integracija, naglasio je Tadić i dodao da će od srca čestitati Hrvatskoj kad se to desi. On je dodao da je njegov politički cilj da Srbija počne pregovore o članstvu u EU 2011.

Tadić je rekao da Kosovo nije postavljeno kao uslov ulaska Srbije u EU. Takođe je istakao da je politička realnost na Kosovu, koju će svi pre ili kasnije morati da private, da Albanci ne žele da žive pod suverenim srpskim krovom, kao što Srbi na severu Kosova ne žele da žive pod suverenim albanskim krovom.

Tadić je naglasio da je njegova poseta Hrvatskoj bila značajna po pitanju rešavanja problema povratka izbeglica, da stvar nije završena ali da jeste napravljen iskorak. "Izbeglice treba da imaju šansu da se vrate i treba da odluče prema svojoj slobodnoj volji, to je demokratski princip", rekao je Tadić.

Po pitanju sudbina ratnih zatvorenika, Tadić je ocenio da je napravljen veliki napredak obe vlade i mešovite komisije u istrazi i razmeni podataka i da danas ima mnogo više podataka o zatvorenicima u Stajićevu, Begejcima i u Nišu i Sremskoj Mitrovici. Predsednik Srbije je rekao da to pitanje ne bi razdvajao od drugih pritvora na teritoriji SFRJ kao što su Lora i druga mesta, jer sudbine moraju biti razrešene, a zločinci kažnjeni. "Tako stvaramo pretpostavke za pomirenja", rekao je on.

Povodom uzajamnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, predsednik Srbije je ponovio da smatra da je moguće postići rešenje vansudskim poravnanjem.

Privrede Hrvatske i Srbije su komplementarne, rekao je Tadić i dodao da je s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao o nastupu na trećim tržistima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

25. novembar 2010. 11:21:40

| Ime

0

cilj srbije je da 2011 pregovara o clanstvu, pitanje je da li ce 2011 ez uopste postojati i gde ce tadic biti.

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>