emg home
RSS

Jadranka Kosor oštro odgovorila Tadiću

28. avgust 2011. | 11:13

Izvor: Beta

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je danas, komentarišući reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića zbog njene posete Kosovu, da smatra da se tu ne radi o diplomatskom ratu, ali je srpskom predsedniku uputila niz kritika.Ona je novinarima na Korčuli izjavila da se Hrvatska zalaže za negovanje dobrosusedskih odnosa, ali da hrvatska vlada nikad neće prihvatiti mešanje u svoju unutrašnju politiku.

"Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj ekonomski interes dodatno jačati ekonomsku saradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", naglasila je Kosorova, prenose hrvatski mediji.

Ona je, međutim, ponovila da će Hrvatska i dalje podržavati evropski put svih suseda, pa tako i Srbije.

Komentarišući Tadićeve oštre izjave zbog njene nedavne posete Kosovu, Kosorova je rekla da je zanimljivo da o njenom nedemokratskom ponašanju govori osoba koja je prošle godine tražila zabranu proslave "Oluje" iako je ona "za svakog Hrvata i Hrvaticu i građanina Hrvatske od posebne važnosti".

"Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o istorijskim činjenicama. Ovde se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", ukazala je ona.

Kosorova je dodala da "Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže venac na grob Slobodana Miloševića, tiranina i krvoloka, koji je odgovoran za Srebrenicu, za razaranje u Hrvatskoj i BiH i za druge zločine".

Prema njenim rečima, Hrvatska je akcijom "Oluja" pomogla da se otvore demokratski procesi u Srbiji.

Hrvatska premijerka posetila je nedavno Kosovo, a nakon te posete usledile su oštre reakcije vodećih političara Srbije, među kojima i predsednika Borisa Tadića i šefa dilomatije Vuka Jeremića.

Zbog reakcije Beograda Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske izrazilo je protest Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>