emg home
RSS

Tadić: Beograd i Zagreb da se vrate dijalogu

29. avgust 2011. | 15:02

Izvor: Beta

Grad: Prag

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je danas u zamku Lani kraj Praga neprimerene izjave koje su poslednjih dana dali šef srpske diplomatije i hrvatska premijerka i upozorio da Beograd i Zagreb moraju da nastave putem dijaloga kako su ga na viši nivo digli on i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"Srpsko-hrvatski odnosi su suviše važni da bi nekoliko neodmerenih izjava njihov razvoj dovelo u pitanje. Pokušaću da budem kristalno jasan. Za mene su neke izjave koje su poslednjih dana izneli i ministar spoljnih poslova Srbije i premijerka Hrvatske apsolutno neprihvatljive. Moramo se vratiti dijalogu, rešavati konkretne probleme i vratiti se najbližem prijateljstvu", rekao je Tadić.

On je upozorio da na taj način doprinosi i interesima Češke i svake druge države u EU.

Tadić je naglasio da je šteta što Srbi i Hrvati nisu mogli da zadrže odnose po modelu Čeha i Slovaka.

"Kada smo već imali tragičnu istoriju, rat i zločine, uvek sam smatrao da je osnova za naše buduće odnose da svi budemo potpuno jasni u osudi zločinaca i ratnih zločina. Odnosi između Srbije i Hrvatske su od fundamentalnog značaja za sudbinu jugoistočne Evrope", kazao je Tadić.

Tadić je zato apelovao da se vrate onakvom nivou i dijalogu kakav su započeli on i hrvatski predsednik.

Tokom posete Kosovu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je sredinom prošle sedmice da je Hrvatska najveći prijatelj Kosovu u regionu. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je potom da kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

29. avgust 2011. 16:37:53

| Ime

0

Izvini se odmah.Ne mogu da verujem koliko ovaj čovek nema dostojanstva ni malo.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>