emg home

RSS

Davutoglu: Nov period za Sandžak i muslimane u Srbiji

25. oktobar 2011. | 11:22 13:51

Izvor: Beta

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je posle razgovora sa zvaničnicima u Beogradu izrazio nadu da će "početi novi period za ljude u Sandžaku i sve muslimane u Srbiji kao i za mir i stabilnost Srbije", prenela je danas turska agencija Anadolija (AA).

Davutoglu je sinoć u Beogradu razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali posle tih sastanaka nije objavljeno nikakvo saopštenje, ni u Beogradu, ni u Ankari.

Davutoglu je za agenciju AA posle razgovora izjavio da je bilo reči "o neslaganju verskih institucija u Sandžaku" i da je sagovornicima preneo da je "rešenje tog problema važno kako za mir muslimana u Sandžaku tako i za mir u Srbiji".

Šef turske diplomatije takođe je rekao da razvoj odnosa Turske i Srbije doprinosi stabilnosti Balkana i da Ankara tome pridaje veliki značaj, prenosi turska agencija.

Davutoglu je trebalo da dođe u Srbiju 19. oktobra, ali je poseta odložena zbog terorističkog napada u turskom gradu Hakariju.

Tada je u Ankari najavljeno da će sa Jeremićem i Tadićem razgovarati o bilateralnim odnosima i stanju u Sandžaku, dok se u medijima spekulisalo da Davutoglu dolazi s predlogom za ujedinjenje dve islamske zajednice u Srbiji.

Sukob islamskih zajednica u Srbiji traje od 2007. godine, kada je osnovan Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić. Drugu Islamsku zajednicu u Srbiji, koja priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH, predvodi muftija Muamer Zukorlić.

Mediji su pisali da Turska pokušava da, u dogovoru sa Islamskom zajednicom BiH, objedini islamsku zajednicu u Srbiji. Detalji sporazuma, do sada, nisu javno saopšteni.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Diplomatija, Manjine

Ličnosti: Boris Tadić, Vuk Jeremić, Ahmet Davutoglu


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi