emg home

RSS

Šarbonije: Srbija bi mogla da izgubi i ako pobedi u UN

03. avgust 2010. | 08:44

Izvor: Pres

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Mišel Šarbonije izjavio je da bi Srbija mogla da bude gubitnik i ako njena rezolucija o Kosovu dobije većinu na zasedanju Generalne skupštine UN i ako ne dobije.

"U oba slučaja može se desiti da Srbija bude gubitnik. Ako Srbija uspe da ubedi većinu država da je slede, u šta sumnjam, dovešće sebe u situaciju da protivreči mišljenju Međunarodnog suda pravde, a da ništa ne dobije za uzvrat jer čak ni tad ni Francuska ni 22 države EU koje su priznale Kosovo ni SB UN ni Kosovo neće podržati ideju pregovora o nezavisnosti Kosova", rekao je Šarbonije za Pres.

On je dodao da bi Srbija, ako ne uspe, propustila jedinstvenu priliku da pokaže spremnost da deluje u dogovoru sa svojim glavnim evropskim partnerima. Šarbonije je rekao da je za Francusku neprihvatljiv predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN i da Srbija nije konsultovala Francusku o nacrtu tog dokumenta. "Taj nacrt, kojim se poziva na pregovore o 'nerešenim pitanjima', odnosno o pitanju nezavisnosti Kosova, jeste nekonstruktivni manevar kojim se teži da se ospori mišljenje MSP-a", ocenio je Šarbonije.

Šarbonije je naveo da je za Francusku mišljenje suda veoma jasno jer je Sud jakom većinom ocenio da nijedan od argumenata kojim se osporavala legalnost deklaracije o nezavisnosti Kosova nije prihvatljiv. "Osporavati tu interpretaciju znači protivrečiti sudu i prekršiti međunarodno pravo", ocenio je Šarbonije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Rezolucija o Kosovu

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Mišel Šarbonije

Institucije: Ujedinjene nacije, EU, Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi