emg home

RSS

Rumuniji toplo preporučeno da prizna Kosovo

13. avgust 2010. | 08:49

Izvor: "Večernje novosti"

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Bakonski izjavio da nema pritiska na njegovu zemlju da prizna nezavisnost Kosova, ali da dobija tople preporuke da to učini.

Bakonski je za Večernje novosti rekao da te preporuke stižu od partnera Rumunije koji su priznali Kosova. On je, međutim, odbacio mogućnost da Rumunija prihvati te preporuke i dodao da njegova zemlja reaguje kao samostalna država.

"To je pitanje principa. Našim prijateljima Srbima dobro je poznat stav koji je zauzela Rumunija. S naše strane, cenimo razboritost u zvaničnim reakcijama srpskih vlasti posle saopštavanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Bakonski.

On je dodao da Rumunija želi da olakša, ako to od nje bude tražen, direktan dijalog Beograda i Prištine jer je, kako smatra, jasno da je najbolja budućnost za ceo region Balkana u EU. "Dijalog treba da se vodi o pitanjima statusa, o evropskom usaglašavanju, o dobrosusedskim odnosima, o bezbednosti srpske manjine na severu Kosova. Jasno je da postoji mnogo stvari o kojima treba da se razgovara", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Teodor Bakonski

Institucije: EU, Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi