emg home

RSS

Tadić: Dobili smo podršku Evropske komisije za rezoluciju

30. jul 2010. | 16:21 22:09

Izvor: Emg. rs, Beta

Grad: Tara

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se Srbija konsultovala sa evropskim partnerima o Rezoluciji o Kosovu koju je predala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dodao da je Evropska komisija veoma dobro reagovala na taj dokument.

Tadić je novinarima na Tari kazao da je Srbija predala Rezoluciju jer je želela da to učini pre nego što Albanci podnesu svoju. "Građani treba da znaju da se, ako prva rezolucija bude izglasana u Generalnoj skupštini UN, o drugoj uopšte ne glasa", rekao je Tadić osvrćući se na kritike opozicije da je Srbija požurila s predajom dokumenta. On je dodao da Srbija nije mogla da dozvoli da njena rezolucija uopšte ne bude predmet rasprave.

Tadić je naveo da je zvanični Beograd s predstavnicima EK razgovarao o rezoluciji Srbije i da je EK, kako tvrdi, sugerisala da predstavnici Srbije o rezoluciji razgovaraju sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Italijom, što je i učinjeno.

"Srbija je poštovala bukvalno svaku tačku u proceduri koja je predviđena kako bi bila predvidiv partner. Ali, dobili smo informaciju da se albasnka strana upravo prirema da preda svoju rezoluciju i taj rizik nismo mogli na sebe da preuzmemo", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija nema nameru da dođe u konflikt sa zemljama međunarodne zajednice i da ostaje konstruktivan partner EU. "Ali, Srbija ima svoje crvene linije i mislimo da ti naši principi i poslednja linija na kojoj možemo odbraniti arguementacijom kvalitet i verodostojnost svoje rezolucije jeste u skladu sa interesima međunarodne zajednice", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, rezolucija Srbije prestavlja konstruktivan pristup koji ne razgoreva strasti, već doprinosi mirnom, trezvenom rešenju kroz dijalog, u kom sve strane treba da dobiju nešto, ali i da izgube ponešto.

Tadić je kazao da će Srbija na Generalnoj skupštini UN na jesen objasniti da mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu može da favorizuje secesionističke pokrete širom sveta i destabilizuje mnoge zemlje.

On je rekao da će Srbija tragati za kompromisom koji će proizvesti mir i razvoj u regionu.

   

Tadić razgovarao s Drucasom

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Grčke Dimitrisom Drucasom, koji boravi u Beogradu. Tadić je preneo Drucasu da se Srbija o tekstu Rezolucije o Kosovu konsultovala sa evropskim partnerima i da nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga Rezolucije koji je predala Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Srbije je, piše u saopštenju, istakao da je interes Srbije da ima najbolje odnose sa svim relevantnim faktorima na međunarodnoj političkoj sceni i da u saradnji s njima rešava sva pitanja.

Kako je ranije saopštila Ambasada Grčke, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke boravi u poseti Beogradu kako bi, posle objavljivanja mišljenja MSP-a o Kosovu, preneo stav Grčke da EU preduzima koordinisane korake i da je budućnost regiona u Evropi.

Drucas će se sutra pre podne sastati s ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, s kojim će potpisati Memorandum o saradnji Srbije i Grčke u vezi sa EU, a potom, u Patrijaršiji, i s patrijarhom Irinejem.

Drucas će iz Beograda otputovati za Prištinu, gde će se sastati s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>