emg home
RSS

Jeremić: Srbija za dijalog, na Kosovu ugrožen mir

16. septembar 2011. | 09:20

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio noćas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da su mir i bezbednost na Kosovu ugroženi namerama za nasilno i nelegitimno uvođenje uprave vlasti u Prištini na severu Pokrajine.

Jeremić je podsetio da je očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu odgovornost SB UN na osnovu rezolucije 1244 i da će, ako odmah ne bude preduzeta odlučna akcija u naredna 24 časa, akcija Prištine imati ozbiljne posledice po ceo region. "U nekoliko poslednjih meseci situacija na Kosovu se pogoršala. U više slučajeva tokom leta, Priština je svesno izazivala provokacije, i pored toga što je učinjen napredak u dijalogu", rekao je on.

Jeremić je istakao da je Srbija, uprkos tome što vlasti u Prištini nisu pretrpele nikakve posledice svoje jednostrane upotrebe sile, odlučila da nastavi konstruktivno učešće u dijalogu, u interesu mira i stabilnosti u regionu. On je vlasti u Prištini optužio za ratne najave jer su otvoreno najavile da nameravaju da danas jednostrano uspostave carinsku i graničnu kontrolu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"U sredu su nas diplomatski predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD zvanično obavestili o tom planu i o ulozi međunarodnih misija u kojima učestvuju u njihovom sprovođenju. Odgovor vlasti u Beogradu je bio čvrst i nepokolebljiv. Za srpsku vladu i narod svako nametnuto rešenje je neprihvatljivo", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da će na namere vlasti u Prištini srpsko stanovništvo severnog Kosova reagovati negativno i da se može očekivati njihova građanska neposlušnost. Jeremić je istakao da srpska vlada "ponovo poziva na mirno rešenje krize. "Pozivamo građane Pokrajine da se uzdrže od nasilja", rekao je on.

On je na kraju upozorio da Srbija ne prihvata nikakvu odgovornost za ono što može da se desi u petak, već je to na onima koji preduzimaju takvu akciju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Vuk Jeremić

Institucije: Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

18. septembar 2011. 13:10:53

| nišlija

0

ma ne k....enjaj

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>