emg home

RSS

Srbija ne računa na usvajanje rezolucije u UN?

23. avgust 2010. | 09:15 15:15

Izvor: Danas

Državni vrh Srbije ne računa na pobedu na septembarskom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše Danas pozivajući se na izvore u državnom vrhu.

List je u subotu objavio da će Generalna skupština UN 9. septembra raspravljati o rezoluciji o Kosovu, čiji je predlog Srbija podnela posle mišljenja Međunarodnog suda pravde. Istog dana trebalo bi da se glasa o tom predlogu, ali to zavisi od toka rasprave, odnosno od odluke o tome koju u konsultaciji sa zainteresovanim stranama u UN bude donela Libija, predsedavajuća Generalnoj skupštini UN.

Danas piše da nije nemoguće da rezolucija Srbije dobije većinsku podršku, ali da državni vrh ipak ne računa na pobedu. To što je veća mogućnost da za rezoluciju ne glasa većina prisutnih ne uznemirava Beograd jer je procena da negativni ishod neće ozbiljnije promeniti situaciju u korist Prištine, piše list.

Glavna borba se vodi za glasove šezdesetak zemalja koje nisu priznale Kosovo i od kojih mnoge i ne nameravaju da ga priznaju, ali su u vezi s predstojećom raspravom u UN podložne pritiscima moćnih saveznika Prištine, piše list.

Uz slanje izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića u 55 zemalja sveta, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić dve nedelje lobira u sedištu UN, a uputiće pisma u više desetina država s pozivom da podrže srpsku rezoluciju. U tim pismima je apel da se u glasa za dokument kojim bi se UN jasno suprotstavile jednostranim secesijama i založile se za rešavanje otvorenih pitanja putem miroljubivog dijaloga.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi