emg home

RSS

Jeremić: Rezolucija 1244 presudna

03. avgust 2010. | 08:37 22:31

Izvor: Emg.rs, Beta, Tanjug

Grad: Njujork

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić poručio u sedištu Ujedinjenih nacija da uloga rezolucije 1244 ostaje presudna u rešavanju pitanja Kosova.

"Nema savršenog rešenja, ali mora postojati neko pravično rešenje oko kog se svi možemo saglasiti, rešenje koje će moći da nas pokrene napred", poručio je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN, prvoj posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Jeremić je apelovao na članice UN koje nisu priznale Kosovo da ne promene stav.

On je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU i da će to i dalje biti njen centrani strateški cilj i da Srbija ne želi da se konfrontira ni s kim, ali da se neće predati. "Nema nikakve sumnje, nećemo se predati i jednostavno se povući. Ovde se ne radi o tvrdoglavosti, revizinonizmu ili želji da se bude neugodan. Radi se o činjenici da mi nemamo izbora nego da istrajemo na miroljubiv i dostojanstven način jer je Kosovo utkano u suštinu našeg identiteta", istakao je Jeremić.

Reč je o činjenici da su ishodi po kojima jedna strana dobija sve, a druga gubi sve istinski nesigurni, dodao je on. "Pokušaji da se nametnu unilateralna rešenja nikada nisu doprinosili stabinosti na Balkanu i u ostatku Evrope. Istorija je jasna, dugoročna rešenja nikad nisu bila proizvod prisile, za njih je uvek bio potrebno jednoglasno odobrenje", poručio je Jeremić.

On je, takođe, izjavio kako je uveren da će debata u Generalnoj skupštini UN biti prilika da se članice ujedine oko jasne i odlučne poruke koja će omogućiti da se spreči stvaranje osnove za uspostavljanje univerzalno primenjivog presedana koji pruža model za unilateralne secesije.

Jeremić je naveo da će Srbija će nastaviti da koristi sva raspoloživa diplomatska sredstva kako bi sprečila pokušaje nasilne promene granica i ponovio stav Srbije da nikada, ni pod kakvim uslovima, neće priznati nezavisnost Kosova. "To je naš ustavni imperativ, politička i moralna dužnost, zasnovana na demokratskoj volji većine naših građana", rekao je Jeremić.

Govoreći o mišljenju MSP-a, Jeremić je ukazao da se sud opredelio da se detaljno pozabavi jezikom deklaracije o nezavisnosti. "Ništa što je sadržano u savetodavnom mišljenju MSP-a ne menja suštinske parmatere rezolucije 1244, čija centralna uloga u konačnom rešavanju kosovskog pitanja ostaje vrhovna u skladu s primarnom odgovornošću ovog tela da osigurava mir i stabilnost , kao što je zapisano u Povelji UN", istakao je Jeremić.

On je upozorio da te pogrešne interpretacije mišljenja MSP-a mogu da izazovu široke posledice za međunarodnu zajednicu.

Navodeći reči generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da će Generalna skupština UN doneti odluku o tome kako da postupi u vezi s tim pitanjem, Jeremić je podsetio da je Srbija, posle mišljenja MSP-a, podnela nacrt rezolucije i ukazao da će se predstojeća debata u UN neminovno fokusirati na posledice nezavisnosti Kosova u svetlu mišljenja Suda.

   

Ban Ki Mun: Delikatna situacija na severu Kosova

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je situacija na Kosovu relativno mirna, ali i ukazao na politički delikatnu situaciju na severu Kosova. Ban Ki Mun ukazuje na to da izveštaj obuhvata period pre no što je Međunarodni sud pravde objavio mišljenje o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Generalni sekretar UN dodaje da je 24. juna u pismu pozvao predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispitaju preostale izazove vezane za Kosovo. "U pismu sam predložio da UN i EU, koja ima ključnu ulogu u promovisanju dijaloga u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa Beograda i Prištine, dogovore zajednički pristup", naveo je Mun u izveštaju i dodao da je Ketrin Ešton u odgovoru ukazala na to da EU želi da pomogne Beogradu i Prištini da nastave put ka EU.

Mun je dodao da je mišljenje MSP-a prosledio Generalnoj skupštini, koja je od suda i tražila mišljenje i koja će odrediti kako će pristupiti tom pitanju.

Mun je u izveštaju pozvao strane da budu uzdržane i da imaju konstruktivan pristup kako bi se izbegla eskalacija na severu Kosova, gde je situacija, kako je ocenio, politički delikatna. On je naveo da računa i na podršku SB UN u ohrabrivanju strana da se posvete dijalogu. "Snažno sam ohrabrio strane da učestvuju u konstruktivnom dijalogu i pozvao sve strane da izbegnu svaki korak koji bi mogao da se shvati kao provokativan i koji bi mogao da ugrozi dijalog", naveo je Mun.

Mun je ponovio da je zabrinut nedavnim nasiljem u severnom delu Kosovske Mitrovice, što pokazuje da svaki drugačiji pristup nego što su konsultacije i koordinacija relevantnih činilaca može da izazove veću nestabilnost i dalju podelu među zajednicama.

   

Zanijer za dijalog

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na Kosovu u protekla tri meseca bila relativno stabilna i da je potreban dijalog Beograda i Prištine da bi se smanjile tenzije i došlo do pomirenja zajednica.

Zanijer je predstavljajući tromesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN rekao da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova postoji mogućnost da Beograd i Priština počnu dijalog radi pronalaženja konstruktivnog rešenja. On je ocenio da je dijalog jako važan za situaciju u regionu.

Zanijer je rekao da je u UN ocenjeno da status UNMIK-a nije promenjen savetodavnim mišljenjem MSP-a i da je mandat na osnovu rezolucije 1244 i dalje na snazi.

Nasilje u Severnoj Mitrovici upozorava da je potrebno da obe strane uđu u dijalog kako bi se rešila situacija na severu Kosova, rekao je Zanijer i dodao da nestabilnost u tom delu Kosova ugrožava proces pomirenja. 

On je rekao da se odvijaju razne konsultacije, ali da razgovori vrlo brzo upadaju u problem suverentiteta i nadležnosti.

On je rekao da UNMIK pomaže Prištini da učestvuje na međunarodnim i regionalnim forumima i ocenio da je učešće kosovskih institucija na tim forumima potrebno radi unapređenja ekonomske situacije.

Zanijer je rekao da se tokom aprila i maja dogodilo više eksplozija i da se posle otvaranja kancelarije kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova u Kosovskoj Mitrovici sukobila srpska i albanska omladina.

Povodom problema s telekomunikacijama, rekao je da je kosovska telekomunikaciona agencija odlučila da se ubuduće ne prekidaju telefonske veze u cilju smanjenja tenzija i dodao da UNMIK nastavlja da pruža pomoć u rešavanju problema u svim domenima telekomunikacija.

Zanijer je rekao i da UNMIK nastavlja da pomaže u rešavanju sudbina više od 1.300 nestalih u sukobima na Kosovu, ali da je u saradnji Euleksa i beogradskih institucija ostvaren mali napredak.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>