emg home
RSS

Zorana Marković: Zakon o finansiranju stranaka očekujem u decembru

26. novembar 2010. | 14:13

Izvor: Emg.rs

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla danas da je radna verzija zakona o finansiranju političkih stranaka završena 15. novembra i prosleđena Vladi, te da očekuje da će on u decembru biti usvojen u Skupštini.

Zorana Marković je na konferenciji za novinare rekla i da ne očekuje protivljenje donošenju tog zakona, budući da su u njegovoj izradi učestvovali predstavnici svih partija.

Govoreći o saradnji s državnim organima u "nultoj" godini rada agencije, Zorana Marković je rekla da su drugi državni organi pokazali spremnost da sarađuju s tim telom, a da je najveći razlog za nezadovoljstvo to što se nedovoljno brzo odgovara na zahteve Agencije.

Ona je rekla da postoje suprotstavljeni interesi i kao primer navela obraćanje političara koji su obavljali više funkcija Ustavnom sudu, ali je dodala da se radi o zakonskom načinu zaštite interesa i da je to dozvoljeno sve dok nema ometanja rada Agencije.

U prvoj godini rada, Agencija je objavila registar imovine za 2.500 političara i registar funkcija na kom je približno isti broj imena, a usvojeno je nešto više od 100 odluka koje se odnose na političare koji obavljaju više funkcija, rekla je Zorana Marković i precizirala da se uglavnom radi o lokalnim funkcionerima koji su istovremeno predsednici opština ili odbornici lokalnih skupština i članovi upravnih odbora lokalnih javnih preduzeća ili školskih uprava.

Ona je dodala i da je, uprkos nedostacima zakona koji reguliše finansiranje partija u Srbiji, Agencija podnela osam prekršajnih prijava protiv političkih partija koje nisu podnele izveštaj o utrošenim sredstvima na lokalnim izborima u Odžacima, Žablju, Boru, Negotinu i Aranđelovcu.

Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije, rekao je da je ta institucija u prvoj godini rada, uporedo sa sprovođenjem ovlašćenja u domenu borbe protiv korupcije, rešavala i brojne tehničke i kadrovske probleme. Uprkos tome, kako je naveo, uspela je da izvrši obaveze koje se odnose na učešće u usvajanju zakona, širenje svesti među političarima o značaju borbe protiv korupcije, obaveštavanje javnosti o svom radu i sarađivala s drugim državnim funkcionerima, regulatornim telima i srodnim međunarodnim organizacijama.

Odgovarajući na novinarska pitanja o situaciji u Jat Arwaysu i najavljenoj prodaji lanca prodavnica Delta Maxi, Zorana Marković i Čupić su rekli da Agencija nema obavezu po službenoj dužnosti da reaguje i da je to slučaj za neke druge državne organe, ali da će Agencija reagovati ako dobije materijalne dokaze o mahinacijama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. januar - 09. januar 2011.

>>