emg home
RSS

Ustavni sud traži od Skupštine mišljenje o duplim funkcijama

28. oktobar 2010. | 09:11 13:34

Izvor: Emg.rs

Ustavni sud na današnjoj sednici zatražio da Skupština Srbije u roku od 30 dana dostavi mišljenje na inicijativu ocene ustavnosti pojedinih članova Zakona o Agencije za borbu protiv korupcije koji omogućavaju dupliranje funkcija u različitim granama vlasti.

Podnosilac zahteva za ocenu ustavnosti odredbi Zakona je Agencija za borbu protiv korupcije, koja je u obrazloženju navela da je tim delovima propisa omogućeno obavljanje i javnih funkcija koje su u sukobu interesa, što je, prema rečima predstavnika te institucije, suprotno Ustavu.

Ustavni sud je, takođe, zatražio od Skupštine da u roku od 45 dana dostavi mišljenje na inicijativu ocene ustavnosti nekoliko članova Zakona o elektronskim komunikacijama jer dozvoljavaju primenu posebnih mera kojima se narušava tajnost pisama i drugih sredstava komunikacije bez naloga suda.

Predlog ocene ustavnosti tih odredbi podneli su Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i Saša Janković, zaštitnik građana. Prema njihovom mišljenju te odredbe nisu u skladu sa Ustavom.

 

Zaštitnik građana: VSS nije otklonio propuste u postupku izbora

Zaštitnik građana je saopštio da VSS nije otklonio propuste u postupku izbora sudija, niti je izvršio obavezu da taj organ obavesti o sprovođenju preporuke za otklanjanje propusta, odnosno o razlozima zbog kojih nije postupio po njoj. Zaštitnik građana ocenio je da je nepoštovanje zakona neprihvatljivo na bilo kom nivou, ali da je posebno štetno kad se o pravni poredak oglušuje jedan od najviših državnih organa, kakav je VSS.

"Time ne samo da se nastavlja kršenje prava građana, kandidata za sudijske funkcije, već se urušava vladavina prava, kao jedna od vrednosti na kojima se, prema Ustavu, zasniva Srbija", naveo je zaštitnik dodajući da je o tome obavestio Skupštinu i Vladu Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi