emg home
RSS

TI: Srbija i dalje ima veliki problem s korupcijom

26. oktobar 2010. | 10:20 15:28

Izvor: Beta

Srbija je i na ovogodišnjoj listi Transparensi internešenela među zemljama koje imaju velike probleme s korupcijom. Indeks percepcije korupcije isti kao prošle godine, 3,5.

Prošle godine Srbija je bila na 83. mestu, a sad je na poziciji od 78. do 84. mesta, s Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom.

Rangirano je 178 zemalja i teritorija s rasponom indeksa od 1,1 do 9,3.

Ove godine prvi put je rangirano Kosovo, koje sa indeksom 2,8 deli 110. mesto.

Od zemalja regiona, Slovenija je 27. sa 6,4, Hrvatska i Makedonija dele 62. mesto sa indeksom 4,1, Crna Gora i Rumunija dele 69. mesto s 3,7, a odmah iza njih sa indeksom 3,6 je Bugarska, na deobi 73. mesta.

Lošije od Srbije rangirane su Albanija, 3,3 na 87. mestu, i Bosna i Hercegovina, 3,2 na 91. mestu.

Indeksi su sačinjeni na osnovu najmanje tri od 13 istraživanja u poslednje dve godine, uglavnom među ekonomskim analitičarima, poslovnim ljudima i investitorima. Ove godine Srbija je rangirana na osnovu podataka iz šest istraživanja i analiza. Reč je o analizama analitičkog servisa britanskog Ekonomista iz 2009, fondacije Bertelsman iz 2009, Fridom hausa za 2010, Global insajta iz 2010. i istraživanja Svetskog ekonomskog foruma iz 2009. i 2010.

 

Verica Barać: Srbija nazaduje u borbi protiv korupcije

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je danas da Srbija nazaduje u borbi protiv korupcije jer se zakoni ne primenjuju i nije omogućen rad nezavisnim institucijama. "Očigledan dokaz nazadovanja u borbi protiv korupcije je sve veći uticaj izvršne vlasti na rad nezavisnih institucija i medija", rekla je Verica Barać.

Ona je kao primere navela urušavanje Komisije za zaštitu konkurencije izborom novih članova i cenzuru informacija koje se odnose na prodaju Telekoma Srbija. "Mediji ne objavljuju stručna mišljenja o lošim posledicama odluke da se proda Telekom, već svakodnevno licitiraju na šta će biti potrošene pare od te prodaje", rekla je ona.

Vlast je, prema njenim rečima, demontirala sve institucije koje nije mogla da kontroliše. "Praksa vezana za rad nezavisnih institucija je u neskladu s propisima, što znači da se zakoni, poput Zakona o državnoj revizorskoj instituciji, donose u propagandne svrhe, bez namere da se primenjuju", naglasila je ona.

Može se očekivati, kako je dodala, da u Srbiji zbog loše reforme pravosuđa ubuduće bude još veći stepen korupcije. "Pogubne posledice partijske čistke u pravosuđu u narednim godinama biće sve vidljivije, pogotovo u oblasti osnovnih ljudskih prava i sloboda i zaštite imovine", rekla je Verica Barać i ukazala da neće biti iznenađenje ako Srbija dogodine bude na lošijoj poziciji na listi TI.

 

Zorana Marković: Očekivala sam bolji rang

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković je izjavila da je očekivala da će Srbija na osnovu indeksa percepcije korupcije biti bolje rangirana na novoj listi TI.

"Razočaravajuće je da Srbija, i pored toga što je počela da radi Agencija za borbu protiv korupcije, od prošle godine stagnira na listi, ali to ne znači da nije smanjena korupcija, već da je ista percepcija te pojave", rekla je ona.

"Zadatak državnih organa je da utvrde ko nas to kompromituje, odnosno koja je to karika koja je pogoršava utisak o stepenu korupcije u Srbiji, i da definišu parametre na osnovu kojih se to određuje i da rade na njihovom popravljanju", rekla je Zorana Marković.

Srbija je, prema njenim rečima, napravila pozitivne pomake u nekim oblastima, kao što je gijotina propisa, koja još nije završena, ali ima i oblasti gde ništa nije urađeno, poput restitucije i pojednostavljenja procedura vezanih za planiranje i gradnju.

 

Stranke: Finansiranje političkih stranaka najveći problem

Poslanici vladajuće Demokratske stranke i opozicionih stranaka ocenili su danas da je finansiranje političkih stranaka jedan od najvećih problema kad je reč o korupciji.

Portparolka DS-a Jelena Trivan rekla je da je najveći problem finansiranje političkih stranaka, ali da se, iako je indeks korupcije ostao isti, mnogo toga promenilo. "U Srbiji su prvi put uspostavljeni ozbiljni mehanizmi, kao što je
Zakon o borbi protiv korupcije, ustanovljena je Agencija za borbu protiv korupcije i sad je samo potrebno vreme da te promene daju konkretne rezultate", rekla je Jelena Trivan.

Ona je navela da Zakon o finansiranju stranaka podrazumeva vrlo transparentno finansiranje i obavezu da stranke građanima stave na uvid sve svoje finansije.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je da je za njega najveći problem finansiranje političkih stranaka, ali i da će to biti rešeno po usvojanju Zakona o finansiranju stranaka.

"Trebalo bi strankama omogućiti novac iz budžetskih sredstava koji će biti dovoljan za kompletno finansiranje stranke. To će biti najveći korak u smanjenju korupcije i jedva čekam da do toga dođe", rekao je Dulić.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković kaže da finansiranje političkih stranaka nije najveći, ali je jedan od vodećih problema. Ona je rekla da su stranke na vlasti generatori korupcije. 

 

Šabić: Borbu protiv korupcije preneti u realnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da borba protiv korupcije mora biti premeštena u realno stanje kako bi se ostvario uspešan rezultat u toj oblasti. Šabić je ocenio da usvojeni zakoni i konvencije ne mogu imati efekta bez sistemski organizovane borbe protiv korupcije.

"Moramo svesti borbu protiv korupcije na realan, pravi, praktičan teren, meriti stvaran rezultat i jačati institucije koje postoje na papiru jer su još daleko ispod potrebnog kapaciteta potrebnog za efikasnu borbu protiv korupcije", rekao je Šabić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija

Ličnosti: Verica Barać, Oliver Dulić, Rodoljub Šabić, Jelena Trivan, Aleksandra Janković, Zorana Marković

Institucije: Savet za borbu protiv korupcije, Demokratska stranka, Nova Srbija, Svetski ekonomski forum, Agencija za borbu protiv korupcije, Fridom haus, Bertelsman, Global insajt

Kompanije: Economist


Unesite tekst komentara:

<<

10. januar - 16. januar 2011.

>>

Povezani naslovi