emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 598, 10. novembar 2011.

Agrokor ipak kupuje Mercator?

Roda u hrvatskom gnezdu

Autor: Katarina Marković

Foto: Branislav Ješić

U novom pokušaju kupoprodaje slovenačkog trgovinskog lanca mogao bi prevagnuti tas na vagi koji će Agrokoru omogućiti preuzimanje jer hrvatski kupac nastupa u konzorcijumu koji prodavcu nudi em dobru cenu, em se na taj način otklanja strah da će nacionalni resurs biti podređen isključivo interesima Agrokora. Mada bi najavljena kupovina najviše mogla ugroziti tržišnu strukturu u Hrvatskoj, malo je onih koji veruju da će nova raspodela udela ići naruku srpskom potrošaču

Iako još zvanično nije stavljena tačka na istorijsku prodaju slovenačkog trgovinskog lanca, Agrokor je bliži nego ikad preuzimanju Mercatora.

Naime, na poslednjoj u nizu licitacija, za razliku od svih prethodnih, hrvatski kupac je svoju ponudu za kupovinu 50 odsto Mercatora podneo u konzorcijumu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i investicionom kućom JP Morgan. Prema pisanju tamošnjih medija, slovenačke banke i Pivovarna Laško su donele odluku da od svih ponuđača pregovaraju samo sa “Todorićem i partnerima” koji su ponudili najvišu cenu od 221 evra za akciju Mercatora.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: