emg home
RSS

Tužilaštvo bez stava o divljanju huligana

13. oktobar 2010. | 13:05

Izvor: Emg.rs

Niko iz Javnog tužilaštva danas nije želeo da komentariše najnovija divljanja srpskih huligana u Đenovi, kad je zbog nereda prekinuta utakmica Italija-Srbija za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo.

„Ne želim da dam nikakav komentar“, bio je kratak portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Zamenik javnog tužioca Slobodan Radovanović, koji je pre godinu dana Ustavnom sudu uputio predlog za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa, takođe nije želeo da komentariše nove incidente huligana iz Srbije.

Ustavni sud Srbije danas treba da održi pripremnu sednicu o zahtevu zamenika javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu pomenutih grupa.

Sudija-izvestilac u tom predmetu sačinio je referat, a pripremne sednice su prema pravilniku o radu suda zatvorene za javnost.

Radovanović je pre godinu dana podneo predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih podgrupa klubova Partizan, Crvena zvezda i Rad. On je predložio njihovo brisanje iz registra zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija Alkatraz, Belgrejdbojs, Ludaci Padinska skela, Ultra bojs, Ultras, Anti Romi, Saut femili, Hed hanters, Iriću-ćibili-NBG, Šedous, Ikstrim bojs, Čuvari časti, Brejn demidž.

Radovanović, koji je u vreme podnošenja zahteva bio vršilac dužnosti javnog tužioca, ranije je najavio da bi naredni korak bila i zabrana najekstremnijim pripadnicima tih grupa da posećuju sportske priredbe, ističući da je cilj suzbijanje nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hronika, Društvo

Ličnosti: Slobodan Radovanović, Tomo Zorić

Institucije: Ustavni sud Srbije, Javno tužilaštvo


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi