emg home
RSS

Asocijacija lizing kuća podržava izmene Zakona o lizingu

13. januar 2011. | 15:44

Izvor: Emg.rs

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALKS) saopštila je danas da podržava izmene zakona kojim će biti omogućeno finansiranje nepokretnosti putem finansijskog lizinga i predložila da lizing naknada bude oslobođena PDV-a.Taj vid finansiranja predstavljaće, kako je navedeno, dodatnu konkurenciju na finansijskom tržištu, što će se pozitivno odraziti na uslove finansiranja i na rast investicija u građevinarstvu.

Lizing nekretnina bi mogao da bude posebno privlačan za mala i srednja preduzeća pošto bi uz minimalna početna ulaganja mogao da im obezbedi dobru polaznu osnovu, a posebno kod "grinfild" investicija.

Mala i srednja preduzeća ne bi morala da ulože celokupan kapital u izgradnju objekta, već u dalji razvoj.

Za firme kojima su za proširenje poslovanja potrebne dodatne investicije postoji sistem koji je u svetu poznat kao "Sell and lease back", na osnovu kojeg firma koja u svom posedu ima određeni objekat može da ga proda lizing kući, pa da isti objekat uzme na lizing.

To znači da firma dobija nova sredstva bitna za dalji razvoj, a nakon završetka perioda lizinga nekretnina ponovo prelazi u vlasništvo te firme i tako se dobijaju potrebna sredstva i objekat za rad.

Da bi lizing nekretnina bio konkurentan na finansijskom tržištu i uspešno sproveden u praksi potrebno je uvesti još nekoliko izmena, koje se prevashodno tiču oporezivanja.

Neophodno je da lizing naknada bude oslobođena PDV-a, kao što je to slučaj kod bankarskog kredita, kažu u ALKS-u i ističu da su države u okruženju tu izmenu u zakon već unele.

Potrebno je regulisati pitanje poreza na prenos apsolutnih prava da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje, definisati pitanje plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu, kao i problem plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga.

"Kada odgovori na ova pitanja budu definisani, nabavka nepokretnosti putem lizinga, predstavljaće još jednu kvalitetnu opciju za nabavku stanova i poslovnih prostora, što će svakako odraziti rastom investicija u građevinarstvu i na taj način pružiti mogućnost za brži izlazak iz krize i građevinske i pratećih industrija", ističu u Asocijaciji.

ALKS je osnovana 2004. i okuplja svih 17 lizing kompanija koje posluju na tržištu Srbije, navedeno je u saopštenju.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskom lizingu ušao je u skupštinsku proceduru krajem prošle godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Lizing

Institucije: Asocijacija lizing kompanija Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. februar - 13. februar 2011.

>>

Povezani naslovi