emg home
RSS

PRESSEK

Saša Lončar uložit će 6 mil. eura u Srbiju umjesto u Dalmaciju

07. februar 2011. | 10:23

Izvor: Poslovni dnevnik

Grad: Zagreb

Nakon tri godine propalih sastanaka s lokalnim političarima, birokratskih zavrzlama i destimulirajućih potpora poslušao sam savjet poslovnih partnera, kaže Lončar i odustao od Hrvatske.

Saša Lončar, suosnivač i vlasnik četvrtine HG Spota, u Srbiji gradi pet hidroelektrana za gotovo 200 milijuna kuna, doznaje Poslovni dnevnik. Riječ je o trima malim hidroelektranama snage od 500 kW do 1,5 MW, koje će se nalaziti u istočnoj Srbiji, u Timočkoj krajini, te četvrtoj kod Valjeva. Za petu. ujedno i najveću, snage 10 MW, tek traži lokaciju. Lončar kaže da će prve dvije elektrane biti u pogonu do kraja iduće godine.

"Za te dvije sam već riješio pitanje zemljišta, što je jedan od najzahtjevnijih dijelova ovakve investicije te su one sada u visokoj fazi projektiranja. One će biti na malim, brzim planinskim rijekama koje su, primjerice, deset puta manje od Zrmanje i široke su svega dva do tri metra", navodi Lončar.

Dodaje da je s projektom u Srbiji započeo prije nešto više od godinu i pol, a dovršit će ga do 2020. Sam će, kaže, sa šest milijuna eura graditi četiri manje hidroelektrane, dok će u projekt one veće, koja vrijedi više od 20 milijuna eura, uključiti i partnere. Tvrdi da zainteresiranih ima jer su takve investicije isplative već u roku od četiri do pet godina od početka rada, njihova je trajnost veća i od sto godina, a prvi veliki remont radi se tek nakon 20 do 30 godina.

"Za ove hidroelektrane vjerujem da bi povrat investicije mogao biti i kraći", naglašava Lončar. Pojašnjava da je to stoga što je pronašao dobre lokacije te što ih projektira jedan od najvećih stručnjaka za obnovljive izvore energije na svijetu, Portugalac Helder Jose, koji je do sada napravio desetke sličnih projekata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Investicije

Ličnosti: Saša Lončar, Helder Jose

Kompanije: HG Spot


Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>