emg home
RSS

Mas: Želimo Srbiju u EU kao partnera od poverenja

08. februar 2011. | 10:52

Izvor: Beta

Ambasador Nemačke Volfram Mas rekao je da Berlin želi Srbiju u EU kao partnera u koga će imati poverenja i koji će se pokazati kao pouzdan u  svakodnevnoj saradnji."Izazovi za Srbiju tek sada počinju, ili - da kažem bez iluzija -  postati član EU nije stanje nakon kojeg su svi problemi rešeni, već  tada pravi posao počinje. Srbija počinje putovanje saradnje koje će  od nje uvek da izvlači maksimum, i siguran sam da će ona tome biti  dorasla", rekao je Mas.

Mas je učestvovao u diskusiji o perspektivi evrointegracije Srbije, priređenoj povodom predstavljanja novog direktora kancelarije nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" u Srbiji, Anrija Bonea.

Ambasador Mas je ukazao na bitnost reformi u pravosuđu i privredi, i na važnost veće efikasnosti rada državnih organa Srbije.

Mas je kao primer naveo to što ni posle tri godine nisu otkriveni napadači na Ambasadu Nemačke u Beogradu posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Komentarišući entuzijazam i želju vlasti da Srbija što pre uđe u  EU, Mas je rekao da je bolje "orijentisati se prema tome koliko je  drugima bilo potrebno za to", uz opasku da "razume optimizam"  potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića.

"Ja nisam nikakav optimista, već sam neko ko je veoma odlučan.  Mislim da bi naši ciljevi morali da budu jasni i opštepoznati, da bi  svi mogli da se prema njima odrede", odgovorio je Đelić koji je  takđe učestvovao u diskusiji.

Đelić je ponovio da je cilj Srbije da na samitu EU u decembru ove godine postane kandidat i da bude utvrđen datum početka pregovora o  prijemu u Uniju.

Pred Beogradom je ozbiljan zadatak da svoje evropske partnere ubedi da  će sve učiniti da ispuni neophodne uslove, rekao je vicepremijer.

"Pred nama je put da dokažemo našim evropskim partnerima da nas od  ispunjenja saradnje sa haškim Tribunalom - što je jedan od glavnih  uslova, ne deli manjak političke volje, već okolnosti na koje ne  možemo uvek da utičemo", ukazao je Đelić i istakao bitnost  saradnje sa Nemačkom kao jednom od zemalja-osnivača EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

28. februar - 06. mart 2011.

>>

Povezani naslovi