emg home
RSS

Agencija S&P povećala kreditni rejting Srbije na BB

16. mart 2011. | 16:08 16:46

Izvor: Emg.rs, Tanjug

Međunarodna agencija za određivanje kreditnog rejtinga, "Standard end Purs" (S&P), danas je saopštila da je povećala dugoročni rejting Srbije za zaduživanje u lokalnoj i stranoj valuti na "BB" sa "BB-".U saopštenju se takođe navodi da je S&P povećao procenu transfera i konvertibilnosti na ocenu "BB" sa "BB-", dok je potvrđena ocena "B" kratkoročnog rejtinga za zaduživanje u lokalnoj i stranoj valuti, kao i rejting oporavka "4".

"Povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražava naše mišljenje o značajnom poboljšanju primene ekonomske politike, kao i novi zamah kad je reč o fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i ekonomskom rebalansu", ističe se u saopštenju.

Agencija S&P je takođe navela da je rejting Srbije povećan i zahvaljujući postojanju političke sagalasnosti o podršci procesu evropskih integracija , pa se očekuje da će i mere ekonomske politike bitu usmerene u tom pravcu.

Sa druge strane, rejting odražava i stav agencije S&P o slabostima srpske privrede, koje proizilaze iz relativno visokog spoljnog duga, kao i ograničene monetarne fleksibilnosti zbog velike upotrebe evra na domaćem tržištu i visoke stope inflacije, navodi se u saopštenju.

 

Bolji rejting popravlja klimu za investicije u Srbiji


Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa BB minus na BB prema agenciji Standard end Purs popraviće opštu investicione klimu u Srbiji, ocenilo je danas Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je saopštilo i da je poboljšanje rejtinga potvrda da je Vlada Srbije vodila dobru ekonomsku politiku, posebno imajući u vidu krizni period.

Ocena BB je najbolja koju je Srbije dobila od agencije Standard and Purs i odgovara kreditnom rejtingu pojedinih država koje su kandidati za EU, navelo je Ministarstvo finansija.

Kreditni rejting Srbije, u delu koji se odnose na prognoze, ostao je stabilan, što znači da agencija Standard and Purs ne očekuje negativne promene glavnih ekonomskih pokazatelja Srbije.

Narodna banka Srbije ocenila je da će povoljnije kretanje kreditnog rejtinga Srbije i njegovih izgleda tokom krize, u vreme kada su druge zemlje u regionu imale promenu rejtinga na niže, doprineti boljoj poziciji Srbije na finansijskim tržištima i povoljnijim uslovima zaduživanja.

   

Fabris: Poboljšanje rejtinga pozitivan signal za ulaganja

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Nikola Fabris izjavio je danas da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa "BB-" na "BB", predstavljati pozitivan signal za investiranje, a značiće i nižu cenu za zaduživanje Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Ipak, od poboljšanog kreditnog rejtinga ne treba očekivati neke spektakularne promene. Mislim da najdirektnija posledica toga može biti niža cena zaduživanja Srbije, ukoliko bude potrebno zaduživanje na međunarodnom tržištu", istakao je Fabris.

Prema njegovim rečima, ipak treba konstatovati da je potrebno još dosta toga uraditi da se dodatno poboljša kreditni rejting, jer je rejting "BB" još uvek ispod investicionog kreditnog rejtinga.

"Da bi se značajnije unapredio rejting, potrebno je svakako dodatno popraviti makroekonomsku stabilnost, znači smanjiti nivo inflacije, uravnotežiti budžet", ukazao je Fabris.

On je naglasio da je neophodno i poboljšati funkcionisanje pravnog sistema u Srbiji, eliminisati rizike, koji potencijalno mogu dolaziti kroz visoku lošu aktivu bankarskog sistema, nastaviti unapređenje zakonske regulative i njenu harmonizaciju sa regulativom EU, smanjiti korupciju i slične mere.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kreditni rejting

Institucije: Ministarstvo finansija

Kompanije: Standard and Poor's


Unesite tekst komentara:

<<

25. april - 01. maj 2011.

>>

Povezani naslovi