emg home
RSS

Ban Ki Mun zatražio hitan prekid vatre u Libiji

11. maj 2011. | 17:15

Izvor: Beta

Grad: UN

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je danas da se smesta obustavi vatra u Libiji i izneo da je lider Moamer Gadafi prihvatio da fa specijalni predstavnik UN uskoro poseti u Tripoliju.


Ban Ki Mun je rekao da je sinoć telefonom razgovarao sa libijskim premijerom Bagdadijem al Mahmudijem. U tom razgovoru Ban je zatražio da se sukoba obustavi odmah i prekinu napadi na civile.

Al Mahmudi je u ime Gadafija pristao da specijalni predstavnik UN, jordanski političar Abdul Ilah Katib, poseti Tripoli. Dogovoreno je da se tada razmotri mirno rešenje sukoba u Libiji i omogući pristup UN u ugrožena područja.

Jordanski političar do sada je šest puta odlazio u Libiju.

S druge strane, Poljska je najavila da će ministar spoljnih poslova Radek Šikorski danas otputovati u libijski grad Bengazi gde će razgovarati sa predstavnicima pobunjenika. Očekuje se da će Šikorski u Bengazi doneti humanitarnu pomoć.

Ban Ki Mun je pozvao sve zemlje koje imaju patrolne brodove u Mediteranu da pomognu ljudima koji pokušavaju da preko mora pobegnu iz Libije.

Time bi se izbeglo da se ponovi nedavna pogibija svih 600 putnika jednog broda koji je potonuo zajdno sa migrantima.

Na pitanje novinara da li smatra da je NATO, napadima na Gadafijeve snage u Libiji, izašao iz okvira mandata koje su dale UN, Ban Ki Mun je odgovorio da Alijansa ima mandat "da preduzme neophodnu vojnu operaciju kako bi sprečila Gadafijeve snage u ubijanju civila".

U sedištu NATO u Briselu odmah su reagovali na izjavu Ban Ki Muna pozdravivši njegovu inicijativu za hitan prekid vatre u Libiji.

"NATO bi želeo da odmah dođe do prekida nasilja jer je u našem mandatu zaštita civila. Kriza u Libiji se ne može rešiti isključivo vojnim sredstvima", izjavila je predstavnica NATO Karmen Romero.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen koji je u poseti SAD, izjavio je ranije da prekid vatre mora biti verifikovan na terenu i da mora doći do potpunog obustavljanja svih napada na civile.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nasilje

Lokacija: Libija

Ličnosti: Ban Ki Mun

Institucije: UN


Unesite tekst komentara:

<<

30. maj - 05. jun 2011.

>>

Povezani naslovi